Τα δίνει όλα ο Γιάννης Οικονόμου για τις νέες ταυτότητες! Δεν τον ενδιαφέρει ούτε η εγκληματικότητα, ούτε που η χώρα έγινε ξέφραγο αμπέλι – Θέλει μόνο το “φακέλωμα”

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τις επτά προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια των πολιτών, μέσω της εντονότερης και πιο αποτελεσματικής αστυνόμευσης, ανέλυσε ο υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους που καλύπτουν το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το εγχείρημα των νέων δελτίων ταυτοτήτων, το οποίο όπως τόνισε ο υπουργός εξελίσσεται ομαλά. Βασική επιδίωξη του Υπουργείου ήταν να μην υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών με ουρές στα αστυνομικά τμήματα, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, που σημείωσε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση διπλασιάζονται τα διαθέσιμα ραντεβού για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Δεύτερη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για επιστροφή αστυνομικών, που υπηρετούν στην φύλαξη προσώπων και προστασία στόχων, στο πεδίο. Ο κ. Οικονόμου αρχικά τόνισε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα διότι «ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε συνήθειες και αδράνεια δεκαετιών» , παρόλα αυτά όπως σημείωσε ότι «…πηγαίνει καλά», καθώς καθημερινά δίνονται φύλλα πορείας σε αστυνομικούς και ότι αναμένεται σύντομα να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, που ήταν η άμεση επιστροφή 1500 αστυνομικών στο πεδίο. Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει μειώσει την προσωπική του ασφάλεια του ο Πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι έχει μειωθεί κατά 80 άτομα.

Παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής αστυνομικών στο πεδίο έκανε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, που ήταν παρών στην συνάντηση. Συγκεκριμένα ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, είναι σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα επίδοσης δικαστικών αποφάσεων και από τέλος Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά. Αυτό, όπως τόνισε ο υφυπουργός, θα επιφέρει μια εξοικονόμηση δυνάμεων πάνω από 1500 αστυνομικούς, που θα επιστρέψουν στο πεδίο.

Επίσης γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου, όπως είπε ο κ. Κατσαφάδος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Δικαστική Αστυνομία και έτσι θα μπορέσουν να «απελευθερωθούν» αστυνομικές δυνάμεις, που είναι επιφορτισμένες με την φύλαξη των δικαστηρίων.

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη προσπάθεια του Υπουργείου για τον έλεγχο των όπλων που κυκλοφορούν νόμιμα, όπως είναι τα κυνηγητικά όπλα τα σκοπευτικά και τα όπλα αυτοπροστασίας. Τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά, ακόμα και δολοφονίες, με την χρήση νόμιμων όπλων και «δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό κυκλοφορούν περίπου 1 εκατομμύριο κυνηγετικά όπλα στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου θα εξεταστεί εκ νέου το καθεστώς χορήγησης άδειας για όπλα, καθώς όπως είπε το τρέχον καθεστώς δεν παρέχει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρό.

Πολύ σύντομα, σημείωσε ο υπουργός , θα δημιουργηθεί επιτροπή αστυνομικών στην οποία στην συνέχεια θα συμμετέχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως κυνηγετικοί σύλλογοι, σκοπευτικές ομοσπονδίες και θα κατατεθεί νέα πρόταση που θα φέρει και αλλαγές στον νόμο και στην χορήγηση των αδειών οπλοφορίας. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δημιουργηθεί και ένα πλαίσιο για την εθελοντική παράδοση όπλων, που μπορεί να έχουν κάποιοι χωρίς άδεια.

Ακόμα μια βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των οδηγών.

TAGS: