x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πρώην υπουργός του Αρτσάχ, συνελήφθη από το Αζερμπαϊτζάν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το Αζερμπαϊτζάν έχει συλλάβει έναν πρώην ηγέτη της αποσχισθείσας κυβέρνησης του Αρτσάχ, στην πρώτη σύλληψη υψηλού προφίλ από την έναρξη της αστραπιαίας επίθεσης την περασμένη εβδομάδα, η οποία, όπως είπε, θα οδηγήσει σε “επανένταξη” της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Ρουμπέν Βαρντανιάν, ένας πλούσιος επιχειρηματίας που είχε διατελέσει υπουργός Επικρατείας της δημοκρατίας του Αρτσάχ, συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα με την Αρμενία το πρωί της Τετάρτης, ως ένας από τους περισσότερους από 50.000 Αρμένιους που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να αποφύγουν τον επερχόμενο έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Βαρντανιάν έκανε την περιουσία του στις τραπεζικές επενδύσεις στη Ρωσία προτού μετακομίσει στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Αρτσάχ το 2022, όπου διορίστηκε κρατικός υπουργός. Αποπέμφθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά παρέμεινε εξέχουσα προσωπικότητα στην περιοχή. Σε συνέντευξή του στον Guardian την περασμένη εβδομάδα πριν από τη σύλληψή του, είπε ότι γνώριζε ότι θα γινόταν στόχος των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος την περασμένη εβδομάδα. «Έτσι είναι η ζωή», είπε. «Αν είσαι έτοιμος να πεθάνεις για τη χώρα σου, τότε είναι εντάξει.

Είναι άσχημο, αλλά κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι έτοιμος αν κάνεις κάτι σημαντικό… το τέλος της ιστορίας μπορεί να είναι πολύ άσχημο. Και εγώ ήμουν έτοιμος γι’ αυτό από την πρώτη μέρα, το ήξερα». Καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν εισέλθει σε χωριά και πόλεις, πάνω από το 40% του πληθυσμού του Καραμπάχ έχει εκκενωθεί μέσα σε μόλις 72 ώρες. Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν στην πόλη Μαρτακέρτ, τον πρώτο μεγάλο οικισμό που έχει καταληφθεί από την έναρξη της επίθεσης. Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είχε φύγει πριν από την άφιξη των στρατευμάτων, τα οποία κινηματογραφήθηκαν μπροστά από τη διοίκηση της τοπικής κυβέρνησης και δήλωσαν: «Το Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν!» Ο Βαρντάνιαν είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ότι εξαπέλυσε εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είχε ζητήσει κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν. Η σύζυγός του, Βερόνικα Ζοναμπέντ, επιβεβαίωσε τη σύλληψή του σε δήλωσή της. «Ο σύζυγός μου, Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας και πρώην υπουργός του κράτους του Αρτσάχ, συνελήφθη και κρατείται αιχμάλωτος από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα, καθώς επιχείρησε να φύγει σήμερα το πρωί, μαζί με χιλιάδες Αρμένιους που δραπετεύουν από την αζερική κατοχή», ανέφερε. «Ο Ρούμπεν στάθηκε στο πλευρό του λαού του Αρσάχ κατά τη διάρκεια του 10μηνου αποκλεισμού και υπέφερε μαζί του στον αγώνα για επιβίωση. Ζητώ τις προσευχές και την υποστήριξή σας για να διασφαλιστεί η ασφαλής απελευθέρωση του συζύγου μου». Μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έδειχνε τον Βαρντανιάν υπό κράτηση να πλαισιώνεται από δύο Αζέρους αξιωματικούς με καμουφλάζ σε ένα αεροδρόμιο. «Ήρθε στο Καραμπάχ επειδή ήθελε το καλύτερο για το έθνος του, το λαό του”, δήλωσε ο Zonabend.

“Το γεγονός ότι έμεινε τόσο πολύ δείχνει τι είδους άνθρωπος και πολιτικός είναι. Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα βοηθήσει. Προσεύχομαι γι’ αυτό». Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συχνά φωτογραφίζουν και ανακρίνουν άνδρες που περνούν τα σύνορα από το Καραμπάχ στην Αρμενία, αν και η σύλληψη του Βαρντάνιαν ήταν η πρώτη δημόσια γνωστή σύλληψη από τότε που ξεκίνησε η έξοδος των προσφύγων προς την Αρμενία την περασμένη εβδομάδα. Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία είχαν αποκλείσει το έδαφος του Αρτσάχ για 10 μήνες και εξακολουθούν να διατηρούν σημεία ελέγχου κατά μήκος των δρόμων προς την Αρμενία, συνέλαβαν τρεις νεαρούς άνδρες τον Αύγουστο επειδή φέρεται να πάτησαν μια σημαία του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Η αναζήτηση του Μπακού για «τρομοκράτες» στην περιοχή έχει κάνει πολλούς άνδρες στρατιωτικής ηλικίας να ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν αν προσπαθήσουν να φύγουν. Το μόνο που έχουν είναι ο φόβος ότι θα ελεγχθούν [στα σύνορα].

Ξέρουν ότι υπάρχει κάποιου είδους λίστα, θέλουν να τους απαγάγουν ή να τους συλλάβουν, και κάθε άνθρωπος έχει αυτόν τον φόβο”.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software