x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Οι «300» της 34ης Σπαρτακιάδας στον δρόμο της ακμής με οδοδείκτη τον Δήμαρχο Σπαρτιατών Πέτρο Δούκα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Αποστολή, ρεπορτάζ: Ζαχαρίας Γεωργούσης

Στη σκιά του Ταύγετου, υπό το ακούραστο βλέμμα του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα τερμάτισαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στον ποδηλατικό υπερμαραθώνιο Αθήνα-Σπάρτη, με αφετηρία το Καλλιμάρμαρο και καταληκτικό προορισμό το Εθνικό Στάδιο της πρωτεύουσας της Λακωνίας.  Συνολικά 303 ποδηλάτες της 34ης Σπαρτακιάδας ξεκίνησαν νωρίς το πρωί  του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου από το Παναθηναικό Στάδιο, ανάμεσά τους 10 γυναίκες, διανύοντας μια κοπιώδη πορεία 257 χλμ.  Δεκαέξι από αυτούς ήταν Λάκωνες! Με θέρμη τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Σπαρτιατών, Πέτρος Δούκας, ο οποίος τους απένειμε τον παραδοσιακό κότινο και αναμνηστικά της διοργάνωσης που έγινε θεσμός.

«Η 34Η Σπαρτακιάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι συμμετέχοντες, αθλήτριες και οι αθλητές της διοργάνωσης φέρνουν στο προσκήνιο κάτι από το πνεύμα της αγωνιστικότητας της Αρχαίας Σπάρτης, τη νοοτροπία του μαχητή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Δούκας. Ο Δήμαρχος Σπαρτιατών δεν σταμάτησε στιγμή να εμψυχώνει τους συμμετέχοντες και να μεταδίδει στους συγκεντρωμένους τις αστείρευτες ιστορικές γνώσεις τους. Με την σειρά του, το συγκεντρωμένο πλήθος μετέδιδε τον παλμό του Σπαρτιατικού Ιδεώδους στους συμμετέχοντες αθλητές και αθλήτριες, αλλά και στους φιλοξενούμενους θεατές που αγαπούν την ποδηλασία.

Πρώτος νικητής λίγο μετά τις 16:30 το απόγευμα του Σαββάτου, ο Κώστας Κωνσταντίνου ποδηλάτης του Α.Π.Ο.Ε.Λ από την Κύπρο, ενώ πρώτη γυναίκα που τερμάτισε ήταν η Άννα-Όλγα Μήτσου, αθλήτρια του ΟΦΝΙ.

                                              ΗΕΥDAY ROAD

Όταν η ιστορία «συναντά» το μεράκι και την ακαταμάχητη βούληση ανθρώπων με ευαισθησίες  για την προβολή ξεχωριστών προσωπικοτήτων, όπως ο  Λυκούργος, πρώτος νομοθέτης του Αρχαίου Κόσμου, τότε λαμβάνει σάρκα και οστά στη σύγχρονη Σπάρτη μια πανανθρώπινη συμφωνία συνέργειας και αθλητικού ιδεώδους.

Παράλληλα, λοιπόν, με την Σπαρτακιάδα- και αφού μεσολάβησαν τρεις αναβολές λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων- αναβίωσε για πρώτη φορά στις μέρες μας το ταξίδι του μυθικού Λυκούργου και η συνάντησή του στην Αρχαία Ολυμπία με τον ΄Ιφιτο και τον Κλεοσθένη της Πίσας, με αποτέλεσμα την Εκεχειρία και την ειρήνευση των αντιμαχόμενων, που έφερε την γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων και ξορκίζει διαχρονικά φιλοπόλεμες αντιπαραθέσεις.

Εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας; Μια μικρή ομάδα από δημιουργικές ετερότητες με τις ίδιες αρχές, τα μέλη της οποίας  έχοντας ως σύνθημα «γίνε και συ μέρος της Ιστορίας» δημιούργησαν τον αποκαλούμενο Heyday Road(Δρόμο της Ακμής Σώματος και Πνεύματος), μια δρομική δοκιμασία 165,9 χλμ, από την Σπάρτη στην Ολυμπία με στόχο την ιστορική και πολιτιστική ανάδειξη των ενδιάμεσων περιοχών, αλλά και την ευημερία. «Πριν από χρόνια θέσαμε ως σκοπό την ένωση δυο παγκόσμιων τοπονύμιων, της Σπάρτης και της Ολυμπίας» μας λέει, ο Γιώργος Βαμβακίτης, ένας εκ των εμπνευστών της  της πρωτοβουλίας.

Βαδίζοντας στα χνάρια του Λυκούργου προχώρησαν στην υλοποίηση του οράματός του για ένα κόσμο με ειρήνη, συνεργασίες και ευγενή ανταγωνισμό.

Σπάρτη - Ολυμπία

«Στο διάβα του χρόνου αφουγκραζόμενοι την ηχώ της ιστορίας και την σπουδαιότητα της υπενθύμισής της στις σημερινές γενιές νοιώσαμε την ανάγκη να ζωντανέψουμε ξανά αναλλοίωτες διδαχές και παρακαταθήκες μοναδικών ανδρών, που καθόρισαν την πορεία του πολιτισμού με τις αξίες τους» σημειώνει ο κ. Βαμβακίτης και προσθέτει με έμφαση: «Όπως ο Λυκούργος σε συνεργασία με τον Ίφιτο και τον Κλεοσθένη αναβάθμισαν τους τοπικούς αγώνες σε γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης, έτσι και εμείς σήμερα βάζουμε τα θεμέλια και καταθέτουμε ελπίδα και προσδοκία ότι ο πρώτος Δρόμος της Ακμής θα επαναλάβει το ίδιο αρχαίο εγχείρημα με όλες τις διεθνείς προεκτάσεις, έχοντας ως πυξίδα τη σύμπλευση επί του πεδίου αφυπνίζοντας συνειδήσεις, ταλέντο και όρεξη για δημιουργία για ένα ζωντανό παρόν και ένα ευοίωνο μέλλον».

Στο κάλεσμα της αναβίωσης του «Δρόμου της Ακμής» ανταποκρίθηκαν αρχικά 65 αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων-λόγω των αναβολών-19 τελικά κατάφεραν να σταθούν στην γραμμή της εκκίνησης το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 στο πάρκο Ευαγγελίστριας της Σπάρτης, κάτω από το άγαλμα του Λυκούργου, παρουσία του Δημάρχου της πόλης, Πέτρου Δούκα.  Η διαδρομή μέσα από την «καρδιά» της Πελοποννήσου ήταν ιδιαίτερα απαιτητική. Ειδικότερα το δεύτερο τμήμα της, από τη Μεγαλόπολη προς την Αρχαία Ολυμπία με τις συνεχεία εναλλαγές του τοπίου και των σημαντικών υψομετρικών διαφορών προκάλεσε τα όρια της αντοχής τους.

Ο τελικός, όμως, προορισμός στο άγαλμα της Νίκης, στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου ήταν η γλυκιά ανταμοιβή για τις δυσκολίες. Όλοι μαζί τερματίσαντες και μη εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλάβουν το δρομικό εγχείρημα απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για το τέλος Μαΐου του 2024.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software