Απίστευτο! Προφυλακίστηκαν 8 αξιωματούχοι για τα έργα που δεν έγιναν και πλημμύρισε η Λιβύη – Στην Ελλάδα ο Κικίλιας, ο Αγοραστός και ο Νούσιος κάνουν προεκλογικό αγώνα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μαθήματα σε άλλα πιο… ανεπτυγμένα κράτη κάνει η διαλυμένη Λιβύη, όσον αφορά σε θέματα απόδοσης δικαιοσύνης, λειτουργίας των Αρχών και κράτους δικαίου καθώς σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, η εισαγγελία της Λιβύης διέταξε την άμεση προφυλάκιση οκτώ νυν και πρώην κρατικών για την καταστροφή της πόλης της Ντέρνα από την κατάρρευση των δύο φραγμάτων μετά το πέρασμα της καταιγίδας Daniel.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι οκτώ, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, ερευνώνται από τον Γενικό Εισαγγελέα Αλ Σιντίκ ΑλΣουρ, για κακοδιαχείριση, αμέλεια και αβλεψίες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή της πόλης. Από ανάκριση σύμφωνα με τις αναφορές πέρασε και ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμπντέλ Μονεϊμ αλ Γκαϊθι, που οι διαδηλωτές στην Ντέρνα τις προηγούμενες ημέρες του έκαψαν το σπίτι. Αν και δεν έγινε γνωστό εάν ο δήμαρχος κρίθηκε προφυλακιστέος, τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως την πόρτα των φυλακών πέρασαν αξιωματούχοι της Αρχής Υδατικών Πόρων, αλλά και της Αρχής Διαχείρισης Φραγμάτων.

Τα δύο φράγματα που κατέρρευσαν είχαν κατασκευαστεί την δεκαετία του 1970 για να προστατεύουν την πόλη από τα νερά του χειμάρρου Ντέρνα από μια Γιουγκοσλαβική εταιρεία. Τα φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι τουρκική εταιρεία η Arsel Construction Company είχε αναλάβει το έργο της συντήρησης τους το 2007 και της κατασκευής ενός τρίτου φράγματος.

Οι εργασίες κατά τα φαινόμενα διαταράχθηκαν από τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, καθώς παρότι η εταιρεία επιμένει πως παρέδωσε τα φράγματα αναβαθμισμένα το 2012 (έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της αραβικής Άνοιξης), το τρίτο φράγμα δεν κατασκευάστηκε ποτέ, ενώ ακόμα και μερικές μέρες πριν την επέλαση του Daniel, οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι τα φράγματα είναι σε κακό χάλι. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό επίσημο έλεγχο που έγινε το 2021, τα δύο φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί παρά το γεγονός ότι το 2012-2013 είχαν καταβληθεί για τις εργασίες αυτές περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια.

TAGS: