x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Market Pass: Λήγει σήμερα η πρώτη προθεσμία για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να γίνουν οι πρώτες πληρωμές για το νέο Μarket Pass, ενώ σήμερα λήγει πρώτη προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.

Αφορά παλιούς δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια και θέλουν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης

Θα πρέπει, εντός της ημέρας, να μπουν στην πλατφόρμα του gov.gr και να αλλάξουν την επιλογή τρόπου πληρωμής – δηλαδή IBAN με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό. Εάν οι παλαιοί δικαιούχοι αλλάξουν την επιλογή του ΙΒΑΝ και προτιμήσουν την άυλη κάρτα, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι μπορούν να λάβουν μεγαλύτερο ποσό. Και το αντίστροφο: Αν είχαν επιλέξει άυλη κάρτα και τώρα «γυρίσουν» σε ΙΒΑΝ, θα λάβουν λιγότερα. Π.χ. Εάν κάποιος έλαβε το 80% του επιδόματος στον τραπεζικό του λογαριασμό και αυτή τη φορά επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, θα λάβει το 100% του νέου Market Pass.

 
Όσοι έχουν κάνει αιτήσεις θα πληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή υπό την προϋπόθεση να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση τους. Για τους νέους δικαιούχους η πλατφόρμα για την αίτηση θα είναι ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 και η πληρωμή τους θα πάει για τις 5 Νοεμβρίου.

Το ύψος της ενίσχυσης παραμένει στα 22 ευρώ/μήνα για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με το μέγιστο ποσό να φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέχεται από 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

 

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, το ποσό θα δαπανηθεί αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Μάλιστα αν δεν χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο διαγράφεται και θα επιστρέψει στο δημόσιο.

Αν όμως ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει την ενίσχυση μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε μπορεί να ξοδέψει το ποσό που θα λάβει όπως επιθυμεί. Όμως, η ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά 20%, από 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού ή από 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές θα συνεχίσουν να παίρνουν Market Pass για για το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου και μάλιστα είναι διπλάσιο.

Δικαιούχοι καθίστανται αυτομάτως 280.000 νοικοκυριά που το λαμβάνουν και σήμερα (με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια) στις πληγείσες περιοχές. Δηλαδή σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Έβρου, αλλά επίσης και στις περιοχές που κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις πλημμύρες σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Θα μοιραστούν 35 εκατομμύρια ευρώ ή, αναλογικά, από 125 ευρώ η κάθε οικογένεια.

Όσοι επιλέξουν να πληρωθούν μέσω προπληρωμένης κάρτας θα λάβουν από 88 ευρώ για τους δύο αυτούς μήνες (αντί 44 ευρώ που ίσχυε ως τώρα), μέχρι και 400 ευρώ (αντί 200) οι πολυμελείς οικογένειες. Αν προτιμήσουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, η επιδότηση μειώνεται κατά 20% και κυμαίνεται από 71 έως 360 ευρώ ανά περίπτωση.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software