Αρτσάχ : Σε εξέλιξη η παράδοση του Στρατού

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παράδοση των δυνάμεων του Αρτσάχ, στον Στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Αν και η υπηρεσία τύπου της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι : Οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ με φορητά όπλα προς την κατεύθυνση των αρμενικών θέσεων που βρίσκονται στην περιοχή Sotki (Gegharkunik marz) γύρω στις 10:50 μ.μ. στις 20 Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως δεν πρόκειται για επέκταση της σύγκρουσης αλλά για τοπικές αψιμαχίες.

Ο Αμυντικός Στρατός τους Αρτσάχ και η αστυνομία, έχουν λάβει διαταγή για παράδοση στις αρχές των Αζέρων. Να σημειωθεί πως η ροή πληροφοριών δεν επιτρέπει την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων, καθότι υπάρχουν μονάδες που λιποτάκτησαν, άλλες έλαβαν διαταγή αυτοδιάλυσης και άλλες αρνούνται να παραδοθούν ή αγνοούνται.
Οι αρχές του αποδέχθηκαν τη μεσολάβηση των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων για κατάπαυση του πυρός, λαμβάνοντας την απόφαση για τον αφοπλισμό του Στρατού Άμυνας και την απόσυρση όλων των δυνάμεων.

Ο πρόεδρος του Αρτσάχ Samvel Shahramanyan συγκλήθηκε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τους πρώην προέδρους της χώρας (Bako Sahakyan, Arkady Ghughasyan και Arayik Harutyunyan), με αποκορύφωμα την ομόφωνη απόφαση για την αποδοχή των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τους Αζέρους, δέχθηκαν την προτεινόμενη συμφωνία.
Οι όροι της συμφωνίας από το Προεδρικό Συμβούλιο, που εκδόθηκε από το Κέντρο Πληροφοριών του Αρτσάχ, παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:

Με τη μεσολάβηση του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος που σταθμεύει στο Αρτσάχ, επιτεύχθηκε συμφωνία για πλήρη παύση των εχθροπραξιών που αρχίζει στις 13:00 της 20ης Σεπτεμβρίου 2023.

Επιπλέον, επιτεύχθηκε συμφωνία για την απόσυρση των υπόλοιπων μονάδων και στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας από τη ζώνη ανάπτυξης του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος. Αυτό περιλαμβάνει τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ένοπλων σχηματισμών του “Στρατού Άμυνας”, καθώς και την απομάκρυνση του βαρέως εξοπλισμού και των όπλων από το έδαφος του Αρτσάχ για την ταχεία διάθεσή τους.

Τα σχετικά θέματα που έθεσε η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την επανένταξη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Αρτσάχ, παράλληλα με τα θέματα που αφορούν τη συντήρηση του πληθυσμού του Αρτσάχ στο πλαίσιο του Συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν, θα συζητηθούν σύμφωνα με τη συμφωνία. Οι συζητήσεις αυτές έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του τοπικού αρμενικού πληθυσμού και εκπροσώπων των κεντρικών αρχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Yevlakh στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 και θα συνεχιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις.
Ο δύναμης 18.000 στελεχών, Στρατός Άμυνας του Αρτσάχ, θα πρέπει να έχει διαλυθεί έως την νύχτα της 21ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Αρμενική εφημερίδα Harpanak, οι Αζέροι έχουν δημοσιεύσει μια λίστα ατόμων που πρέπει να παραδοθούν, μεταξύ των οποίων και ο Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Kamo Vardanyan.

TAGS: