x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τελειώνουν τα νοικοκυριά το χειμώνα – Χωρίς καμία στήριξη μέσα στην ακρίβεια

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τη στιγμή που οι καταναλωτές βλέπουν το διαθέσιμό εισόδημά τους να «καίγεται» πολύ πριν τα μισά του μήνα από την ακρίβεια – «φωτιά» που καλπάζει ανεξέλεγκτη σε όλους τους τομείς, μόνο ως εμπαιγμός φαντάζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια στόματος Κώστα Σκρέκα την Τετάρτη. Με ένα επικοινωνιακό σόου, τέσσερα μέτρα – ασπιρίνες και τσιτάτα του τύπου «όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά» επιχείρησε να πείσει για την πάταξη της ακρίβειας…

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε «ταμπέλες» και μια εφαρμογή για τις καταγγελίες των πολιτών.

Αναλυτικά τα τέσσερα νέα μέτρα:

– Ειδική σήμανση – ταμπέλα. Εξασφαλίζεται η υποχρεωτική ταμπέλα στο ράφι για προϊόντα με «μόνιμη» μείωση τιμής, τουλάχιστον 5%, για βασικά προϊόντα για το νοικοκυριό – πέρα από άλλες προωθητικές ενέργειες – και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Η τιμή ραφιού που θα λαμβάνεται ως τιμή «βάσης» για την σύγκριση στους ελέγχους θα είναι η μέση τιμή που ίσχυε μέχρι χθες (19 Σεπτεμβρίου) και σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο θα είναι 20.000 ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι από επαφές που είχε με προμηθευτές και λιανέμπορους «έχει εκφραστεί ήδη η πρόθεση, από ορισμένους, να μειώσουν τις τιμές».

– Οι υπόχρεοι λιανέμποροι, με τζίρο άνω των 90 εκατ ευρώ, θα κοινοποιούν, στο υπουργείο Ανάπτυξης όλους τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους με τις αλλαγές των καθαρών τιμών αγοράς και να δηλώνουν τις τιμές λιανικής για να γνωρίζει ο καταναλωτής τις επικρατούσες τιμές για να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

Για τη διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά θα κοινοποιούνται από τα σούπερ μάρκετ οι τιμές σε βασικά φρούτα και λαχανικά θα αναρτώνται οι τιμές στο ekatanalotis και θα δημοσιοποιούνται. Επίσης θα συλλέγονται και στοιχεία για αγορές χονδρικής από ευρωπαϊκές αγορές για την καλύτερη σύγκριση τιμών.

– Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με αναβάθμιση υποβολής καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Ανάπτυξης 1520 και θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων.

Σημειώνεται ότι το μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού θα συνεχιστεί ενώ για το καλάθι των μαθητών, προκύπτει ότι είχε μεσοσταθμική μείωση μέχρι και 20% και οι πωλήσεις των ειδών που περιλαμβάνει ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software