Ερώτηση του Γιάννη Λαγού στην Ευρωβουλή για τους Πομάκους

giannis-lagos.jpg
0
0
0
s2smodern

Ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο εκτουρκισμου των ελληνόψυχων Πομάκων τόσο λόγω της πάγιας τακτικής της Αγκυρας, όσο και εξαιτίας της αδιαφορίας του Ελληνικού Κράτους κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός.

Ανατλυτικά:

"Στην περιοχή της Θράκης, στη Βόρεια Ελλάδα ζει η μειονότητα των Πομάκων. Αν και μουσουλμάνοι, οι Πομάκοι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση και αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες. Ωστόσο, η διαχρονική αδιαφορία και ολιγωρία του ελληνικού κράτους τους ωθεί, παρά τη θέλησή τους, στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας η οποία σκόπιμα επιδιώκει τον εκτουρκισμό κάθε μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή. Μάλιστα, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, στα μειονοτικά σχολεία δεν διδάσκεται (πέρα από περιστασιακή προφορική χρήση στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού) η πομάκικη γλώσσα, αφού οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί διδάσκονται όλοι ανεξαιρέτως την Τουρκική γλώσσα, γεγονός ενδεικτικό της πλήρους αδιαφορίας από ελληνικής πλευράς για την διατήρηση της ελληνικότητας των Πομάκων. Κατά συνέπεια, πολλοί Πομάκοι, προσπαθούν να αποφύγουν τη φοίτηση των παιδιών τους στα μειονοτικά σχολεία.

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η επιτροπή ώστε να προστατεύσει την μειονότητα των Πομάκων από τον εκτουρκισμό δεδομένης της πλήρους αδράνειας του ελληνικού κράτους σχετικά με το ζήτημα;

- Τι πρωτοβουλίες είναι δυνατόν να ληφθούν προκειμένου να διατηρηθεί η πομακική γλώσσα της οποίας η θέση και η διδασκαλία συνεχώς υποβαθμίζεται;

- Γνωρίζετε ότι λειτουργούν παράνομοι τουρκόφωνοι παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία στην περιοχή, που επιβάλλουν στους μαθητές την πεποίθηση ότι είναι Τούρκοι πολίτες κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών;"

Ετικέτες: Τουρκία Ελλάδα Ερώτηση Πομάκοι Ευρωβουλή Λαγός Αδιαφορίαe-genius.gr ...intelligent web software