x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αντιδρά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ένταξή του στην Πολιτική Προστασία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ την ένταξη της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πολιτική Προστασία. Ωστόσο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με δήλωση του Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη.

Ο Μανώλης Πλειώνης, σημειώνει πως συμφωνεί με τη συστράτευση όλων των κρατικών φορέων προκειμένου να προφυλαχθούν οι ζωές και οι περιουσίες των συνανθρώπων. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει πως μία λύση θα ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -όπως εξάλλου είχε προτείνει ήδη από τις αρχές του 2022- χωρίς να χρειάζεται να υπάρξουν διαδικασίες για την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο.

Παράλληλα, ο Μανώλης Πλειώνης αναφέρει πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκεται σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι. Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις επανειλημμένες προσπάθειες ώστε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες έχουν γίνει από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσει τις απόψεις του για το πώς θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο εν λόγω υπουργείο.

Στην ανάρτησή του ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει πως «η βασική και θεμελιώδης αποστολή του ΕΑΑ, ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (μάλιστα το 1ο της νεώτερης Ελλάδας), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα επιστημονικών τομέων, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία. Θα ήταν κοινοτοπία να αναφέρω την κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί».

 

Σημείωσε επίσης ότι «μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο ΕΑΑ μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Όσον αφορά αυτό το σκέλος της δραστηριότητας του ΕΑΑ, ήταν και είναι στόχος μας η στενή συνεργασία, με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματική συμφωνία ή και με μνημόνιο συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν και άλλα ερευνητικά κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το ΕΛΚΕΘΕ με το υπ. Ναυτιλίας)».

Τέλος, συμπληρώνει πως «θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν για να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software