Εγκαταλείπουν πολυκατοικίες στη Λάρισα οι κάτοικοι – Βρίσκονται στον αέρα τα θεμέλια από το νερό

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Παράλληλα μίλησε και για την κατασκευή των σπιτιών που αποτελεί επίσης πρόβλημα. «Εγώ θεωρώ πέραν αυτού του προβλήματος που σας είπα για την υπόσκαψη θεμελίων. Θεωρώ ότι το σπίτι το ίδιο είναι ακατάλληλο και ενδεχομένως θα μπορούσα να πω επικίνδυνο και από υγειονομικής και από στατικής πλευράς . Διότι το σπίτι μέσα έχει κενά. Δηλαδή η τοιχοποιία, η δομή δεν είναι συμπαγής. Παραδείγματος χάρη, τα τούβλα έχουν τρύπες, οι πέτρες στο μέσον έχουν το κενό, το γνωστό τα πατώματα, οι οροφές. Όλα αυτά κρύβουν μέσα ζωύφια, έντομα, μικρόβια, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν. Να καθαριστεί. Πώς θα καθαριστεί η μάζα του τοίχου. Αυτό είναι ένα θέμα, ανέφερε.

Μίλησε ακόμα και για τη στατικότητα των κτιρίων στην περιοχή, που είναι κατασκευασμένα, αρκετές φορές από άργιλο. «Πολλά επίσης από αυτά τα κτίρια που βλέπουμε, η δομή τους, οι τοιχοποιίες τους, έχουν φτιαχτεί μέσα με σημαντικό ποσοστό αργίλου. Η άργιλος όπως ξέρουμε, όταν είναι ξερή, στεγνή, είναι ένα σημαντικό υλικό το οποίο προσφέρει – ακόμη και σε σεισμό – κάποια προστασία. Δηλαδή συνδέονται οι πέτρες, τα τούβλα μεταξύ τους. Όταν όμως βραχεί, γίνεται ολισθηρή, γλιστράει, είναι επικίνδυνο και για να στεγνώσει αυτό το πράγμα χρειάζεται πάρα πολύ καιρό. Δεν στεγνώνει εύκολα. Θα υπάρξουν καθιζήσεις, παραμορφώσεις δηλαδή ας μην το κοιτάμε όπως είναι σήμερα».

Πολεοδομικός αναδασμός
Η πρότασή του από εδώ και στο εξής είναι, όπως τόνισε: «O πολεοδομικός αναδασμός, δηλαδή για να συγκρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή και να μη φύγει, καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές περιοχές, οι οποίες μετά από κατάλληλες μελέτες, γεωλογικές, πολεοδομικές, χωροταξικές κλπ, να επιλεγούν έτσι ώστε να κατασκευαστούν πάλι σύγχρονα νέα κτίρια, ενδεχομένως και πάνω σε πυλωτές αν θέλετε».

Όσο για διαδικασία να ξαναχτιστούν κάποιες υποδομές και να μην υπάρξουν πρόβλημα αργότερα, ο κ. Καρύδης ανέφερε: «Ας εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία μας στο μπάλωμα. Να ξαναγυρίσουμε πάλι στα ίδια και τα ίδια, τα οποία τρεις και τέσσερις φορές έχουν πλημμυρίσει τα ίδια, οι ίδιες περιοχές. Καλό είναι αυτή η καταστροφή, η τεράστια καταστροφή, να τη μετατρέψουμε σε μία ευκαιρία για ένα καλό σχεδιασμό, για ένα προγραμματισμό, για μια σωστή ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι: «Άλλο τα τεχνικά έργα, τα οποία είναι συγκεκριμένα σε συγκεκριμένες θέσεις και καλούνται να αντιμετωπίσουν ορισμένες συγκεκριμένες φορτίσεις και καταστάσεις και άλλο είναι. Οι οικισμοί είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εγώ μιλούσα για τους οικισμούς, για τα σπίτια, αυτά είναι τζάμπα, δηλαδή λεφτά, τα οποία θεωρώ ότι θα πεταχτούν, χωρίς σκοπό. Και είναι κρίμα και για την ανάπτυξη τη μελλοντική και για την ευκαιρία που σας είπα προηγουμένως, ότι μας δίνεται από μια καταστροφή».

Έκλεισε δίνοντας ένα παράδειγμα: «Πάρα πολλές χώρες η Ιαπωνία ας πούμε, στον σεισμό του ’23. που είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, κατόρθωσε να φύγουν τα παλιά τα σπίτια, τα οποία ήταν μισογκρεμισμένα ή είχαν πάθει βλάβες και έφτιαξαν το νέο Τόκιο», είπε.

TAGS: