Συνεχίζουν τα Σκόπια να χρησιμοποιούν τον Ήλιο της Βεργίνας και τον όρο «Μακεδονικός»

c1f44db2f6e94f6fab77f741df1e9885.jpg
0
0
0
s2smodern

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η απροθυμία των Σκοπίων να εφαρμόσουν την – κατά τα άλλα επαίσχυντη – Συμφωνία των Πρεσπών, επιτρέποντας μεταξύ άλλων ακόμα και σήμερα τη χρήση συμβόλων, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας αλλά και του όρου «μακεδονικό» για σειρά προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει πολλάκις την εν λόγω Συμφωνία, εμφανίζεται σχεδόν να πιέζει για την εφαρμογή της! Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του από την «απροθυμία» των Σκοπίων και αυτή εκφράστηκε με δύο επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η άποψη ότι, τα Σκόπια χρονοτριβούν είναι διάχυτη.Υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι, «αφ’ ης στιγμής η Συμφωνία έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, το πρόβλημα έγκειται όχι στην εφαρμογή της, αλλά ακριβώς ότι, δεν εφαρμόζεται. Δηλαδή αντί να την ακυρώσει η Κυβέρνηση, κάθεται και διαπραγματεύεται με τους Σκοπιανούς! Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας, οι αρχές των Σκοπίων, όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει στην ταχεία εφαρμογή των όρων της, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως το προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει». Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρέσβης Δημήτριος Γιαννακάκης, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, γνωστοποιώντας την έντονη ανησυχία της Αθήνας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Στις 13/9/2019 ακολούθησε δεύτερη συνάντηση του κ. Γιαννακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Η ελληνική πλευρά εξέθεσε σειρά προβληματισμών, επισημαίνοντας με νόημα ότι, είναι αδήριτη ανάγκη για τα Σκόπια να έχουν σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης. Στις συναντήσεις αυτές η Αθήνα προειδοποίησε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση δράση βάσει των άρθρων 8.2 (ανάδειξη ελληνικότητας Αρχαίων Μακεδόνων) και 8.3 (αφαίρεση Ήλιου της Βεργίνας) της συμφωνίας και όχι απλώς για συμβολικές κινήσεις της τελευταίας στιγμή τον Οκτώβριο.

Στο διάβημά της η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κατά καιρούς προκληθεί προβλήματα σε Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες η γειτονική χώρα αναγραφόταν σε πινακίδες ή κείμενα ως «Μακεδονία» αλλά και το γεγονός πως σε αθλητικές διοργανώσεις οι αποστολές της "Βόρειας Μακεδονίας" χρησιμοποιούν στολές με τα διακριτικά «Μακεδονία». Αντί για διαβήματα, μήπως πρέπει κύριοι της Κυβέρνησης να καταργήσετε την Συμφωνία;

Ετικέτες: κυβέρνηση Μακεδονία Σκόπια Προκλήσεις Προδοσία Πρέσπες Κατάργησηe-genius.gr ...intelligent web software