Γράφτηκε στις .

Aποκαλύψεις από Παναγιωτόπουλο: «Στο τραπέζι η ανάπτυξη ενός ελληνικού UAV»

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Σε σημαντικές δηλώσεις προχώρησε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και την εμβάθυνση της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εθνικής ΄Άμυνας ενώ μίλησε επί του συνόλου των ζητημάτων που απασχολούν και αφορούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Δυνητική απειλή εσωτερικής ασφάλειας» Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ μίλησε για τις προσφυγικές ροές λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι δραματική, ενώ χαρακτηρίζεται ως μια δυνητική απειλή εσωτερικής ασφαλείας», ενώ δήλωσε επίσης ότι ενισχύθηκαν τα παρατηρητήρια τόσο με μέσα, δηλαδή κάμερες και ραντάρ όσο και με προσωπικό. Στη συνέχεια εξήγησε τον τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών με λέμβους και βάρκες προσφύγων, όπου ενεργοποιείται σύστημα εποπτείας του Λιμενικού, ενώ ανέφερε για τα επανδρωμένα πλωτά μέσα στο ανατολικό Αιγαίο που επιχειρούν στην περιοχή και λειτουργούν αποτρεπτικά. Για την κατάσταση στον Έβρο, έχει ήδη δοθεί εντολή για την ενίσχυση της επιτήρησης, ωστόσο δεν υπάρχουν τόσο αυξημένες ροές όπως στο Αιγαίο, ενώ τόνισε και την σημασία και τον ρόλο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην διαχείριση της κατάστασης. Ερωτηθείς για τις εθνικότητες των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά της χώρας μας από τα τουρκικά παράλια και για το αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες, απάντησε πως «ξέρουμε πόσοι ακριβώς έρχονται, όμως είναι χρονοβόρα η διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών».

Η απειλή των τουρκικών UAV

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κλήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την αναδυόμενη απειλή των τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, μια εξέλιξη που συνδέεται και με την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση Teknofest στην Τουρκία. Ο ΥΕΘΑ είπε ότι πράγματι η Τουρκία είναι «πιο μπροστά» από την Ελλάδα στον τομέα της αμυντική βιομηχανίας, καθώς στοχεύει να μπει στην πρώτη δεκάδα εξαγωγέων οπλικών συστημάτων, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν συνέργειες με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εξεύρεση επενδυτικών σχημάτων για να τονώσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ

Στο σημείο αυτό, τέθηκε στη συζήτηση ο ρόλος των ΗΠΑ, καθώς με την εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας, είναι εφικτό να ενισχυθούν, να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν στρατηγικές υποδομές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η βάση της Σούδας, το Στεφανοβίκειο αλλά και η πρόσφατη συνέργεια με την βυθοκόρο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι υπάρχει μια κατάσταση «δούναι-λαβείν» με τις ΗΠΑ και αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στην περίπτωση της βάσης της Σούδας. Ο ΥΕΘΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Όταν οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον στην Σούδα, όποιος σκεφτεί να θίξει αυτά τα συμφέροντα τότε δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και στα αμερικανικά», αφήνοντας «μήνυμα» για την Σούδα ως ένα «αποτρεπτικό εργαλείο» έναντι της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «βλέπει» την Ελλάδα ως χώρα «πρώτης γραμμής».

Για τα stealth μαχητικά F-35

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς αλλά και το ενδεχόμενο απόκτησης αμερικανικών UAV, ο ΥΕΘΑ είπε: «Είμαστε σε διαπραγμάτευση στρατηγικής συμφωνίας των ΗΠΑ για την απόκτηση των 2 ή 3 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, για αποστολές εποπτείας στρατηγικής φύσεως, λόγω της επιχειρησιακής τους εμβέλειας, ενώ τέτοιες συζητήσεις γίνονται και με το Ισραήλ». Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε και το ενδεχόμενο του «leasing», καθώς ο προϋπολογισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι 530 εκατομμύρια το χρόνο και είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τις ανάγκες , γι ‘αυτό στο τραπέζι βρίσκονται και «έξυπνες προτάσεις», όπως η ανάπτυξη ενός ελληνικού UAV. Απαντώντας στο ερώτημα για τα F-35, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «προτεραιότητα είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην έκδοση «VIPER», που θα δώσει «ανάσα» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία για να αποτελέσει γέφυρα για την μετάβαση στο ενδεχόμενο απόκτησης των stealth μαχητικών F-35″.

κυβέρνηση, Τουρκία, Ελλάδα, Απειλές, Άμυνα, Σχεδιασμός, Παναγιωτόπουλος