x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο είχε προειδοποιήσει τους κοπρίτες γι' αυτό που έρχεται και αυτοί άφησαν τον κόσμο να πνιγεί

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τη δική του αποστομωτική απάντηση δίνει ακόμη μια φορά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με αφορμή την καταστροφική και σαρωτική – όπως αποδείχτηκε – κακοκαιρία Daniel. Με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση και έγκαιρες προβλέψεις για την επικείμενη κακοκαιρία επισημαίνοντας ότι προειδοποίησε από την Κυριακή 03/09 ότι θα πέσει μεγάλος όγκος βροχής και μάλιστα ποιες περιοχές θα πληγούν.

Όπως τονίζει: «η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην αριθμητική πρόγνωση καιρού σε συνδυασμό με την ανάλυση της εκάστοτε μετεωρολογικής κατάστασης από έμπειρους μετεωρολόγους συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση».

Αναλυτικά, το meteo.gr αναφέρει:
Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την προγνωσιμότητα της κακοκαιρίας Δανιήλ θα θέλαμε να δώσουμε κάποια σχετικά στοιχεία τα οποία αφορούν τις προγνώσεις που εκδόθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr πριν αλλά και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κακοκαιρίας.

Οι χάρτες που παρουσιάζονται δείχνουν το συνολικό προβλεπόμενο ύψος βροχής σε χιλιοστά με χρονικό ορίζοντα 72 ωρών από τις 4 αρχικοποιήσεις του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μεταξύ Κυριακής 3 και Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2023.

Η πρώτη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το μεσημέρι της Κυριακής 03/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2908) παρουσίαζε τη μετεωρολογική κατάσταση της κακοκαιρίας, ενώ παρέθετε και τον πρώτο χάρτη πρόγνωσης ύψους βροχοπτώσεων μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Ταυτόχρονα, με βάση την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα τελευταία 2 χρόνια, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάχθηκε στην μέγιστη Κατηγορία 5 (Ακραία). Όπως φαίνεται και από την ομάδα χαρτών παραπάνω, τα προγνωστικά δεδομένα έδειχναν ήδη πως μια μεγάλη περιοχή τη της Θεσσαλίας θα δεχθεί περισσότερα από 200 mm βροχής με μέγιστες τιμές άνω των 500 mm στις ορεινές περιοχές.

Η δεύτερη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το μεσημέρι της Δευτέρας  04/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2909) ανέφερε ότι «από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται  > 500 mm βροχής» και αναρτήθηκε και σχετικός χάρτης. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ότι το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Η μέγιστη τιμή του προβλεπόμενου αθροιστικού ύψους βροχής 72 ωρών ήταν περίπου 700 mm στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου και στην Ανατολική Θεσσαλία.

Η τρίτη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το πρωί της Τρίτης  05/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2911) ανέφερε ότι «από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται  ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm» και αναρτήθηκε σχετικός χάρτης.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software