Γαλλία: Πατέρας απείλησε να σκοτώσει λυκειάρχη, για την απαγορευμένη αμπάγια της κόρης του!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στα τέλη Οκτωβρίου θα δικαστεί ένας πατέρας ο οποίος συνελήφθη σήμερα στην κεντρική Γαλλία αφού απείλησε να σκοτώσει έναν λυκειάρχη επειδή ο τελευταίος απαγόρευσε την είσοδο στο σχολείο σε μια μαθήτρια που φορούσε αμπάγια, ενδυμασία η οποία απαγορεύεται πλέον στα σχολικά ιδρύματα της χώρας, στο όνομα του κοσμικού κράτους.

 

Ο άνδρας, που συνελήφθη στο Κλερμόν-Φεράν, αφέθηκε ελεύθερος και θα δικαστεί τον Οκτώβριο για «απειλή με στόχο τον εκφοβισμό ενός προσώπου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα» ανέφερε η εισαγγελέας της πόλης Ντομινίκ Πισμάιγ. Με βάση τις καταγγελίες, ο πατέρας της μαθήτριας «απείλησε ότι θα στραγγαλίσει τον λυκειάρχη, όμως εκείνος αρνείται ότι είπε κάτι τέτοιο», εξήγησε.

Το πρωί της Πέμπτης, μια μαθήτρια, ντυμένη με αμπάγια, πήγε στο λύκειο Αμπρουάζ-Μπριζιέρ του Κλερμόν Φεράν αλλά της απαγόρευσαν την είσοδο όταν εκείνη αρνήθηκε να βγάλει το συγκεκριμένο ρούχο. Λίγο αργότερα, ο πατέρας της τηλεφώνησε στο λύκειο και μίλησε διαδοχικά σε δύο υπαλλήλους, στους οποίους φέρεται να εξαπέλυσε απειλές σε βάρος του λυκειάρχη.

«Πρόκειται για σοκαριστικές απειλές. Χθες μίλησα τηλεφωνικά με τον λυκειάρχη, τον διαβεβαίωσα ότι έχει την πλήρη στήριξη, τη δική μου, της κυβέρνησης, του κράτους και, ευρύτερα, πιστεύω, των συμπολιτών μας, απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και αχαρακτήριστες απειλές», είπε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ, κατά τα εγκαίνια ενός άλλου λυκείου, κοντά στη Λιόν.

 

Ο λυκειάρχης θα λάβει αστυνομική και δικαστική προστασία για την ασφάλειά του.

Οι απειλές θανάτου σε βάρος εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη σοβαρότητα στη Γαλλία μετά τη δολοφονία, στα τέλη του 2020, του καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας Σαμουέλ Πετί από έναν 18χρονο Τσετσένο τζιχαντιστή που τον κατηγορούσε ότι έδειξε στην τάξη μια γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ.

Στις 27 Αυγούστου ο Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στις μαθήτριες να φορούν αμπάγια στο σχολείο τους. Χθες Πέμπτη το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απαγόρευση θεωρώντας ότι η αμπάγια, ένα μακρύ και φαρδύ φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα, φοριέται για θρησκευτικούς λόγους, κάτι που απαγορεύεται στα σχολικά ιδρύματα της Γαλλίας.

Την Δευτέρα, με την έναρξη του σχολικού έτους, περίπου 300 μαθήτριες εμφανίστηκαν στα σχολεία τους φορώντας αμπάγια και 67 από αυτές αρνήθηκαν να αλλάξουν ενδυμασία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

TAGS: