Ο ΥΕΘΑ απαντά στην Άγκυρα: «Δεν φοβόμαστε την τουρκική προκλητικότητα»

panagiotopoulos_asden_3-2.jpg
0
0
0
s2smodern

Σκληρή απάντηση στους Τούρκους έστειλε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την εκ νέου κλιμάκωση από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, προχώρησε σε νέες δηλώσεις σήμερα στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης, όπου και αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για μια σειρά ζητημάτων, από την τουρκική προκλητικότητα και τις NAVTEX, τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τουρκική προκλητικότητα

Ο ΥΕΘΑ μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, όπου και μίλησε σχετικά με την τουρκική NAVTEX και την τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι: «Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία NAVTEX που εκδίδεται, είναι δεδομένο αυτό το παιχνίδι που παίζεται. Εκδίδουμε και εμείς και τις δικές μας αντι-NAVTEX αντιστοίχως. Παρακολουθούμε τις κινήσεις όλων των τουρκικών πλοίων, παρακολουθούμε τα πάντα, προβληματιζόμαστε αλλά σαφώς και δεν πανικοβαλλόμαστε, σαφώς και δεν φοβόμαστε, σαφώς και δεν ανησυχούμε στο μέτρο που κάνουμε τη δουλειά μας στο υπουργείο Άμυνας να διατηρούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα, να κρατάμε ψηλά το αξιόμαχό του, να ενισχύουμε την αποτρεπτική τους ισχύ με τα προβλήματα και τα δεδομένα. Δεν είναι ποτέ ανέφελος ο ουρανός πάντα υπάρχουν προβλήματα, πάντα υπάρχουν ζητήματα στην εξέλιξη των εξοπλιστικών, πάντα υπάρχουν λιγότερα λεφτά από τις ανάγκες αλλά εκεί έρχεται ο σωστός σχεδιασμός, η προτεραιοποίηση και η συνεχής δουλειά, μια δυναμική διαδικασία που γίνεται τώρα με ποιο εντατικούς ρυθμούς ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι εκεί που πρέπει να είναι για να παρέχουν αυτή την ομπρέλα ασφαλείας στους Έλληνες πολίτες». Ο ΥΕΘΑ στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι όσο και αν προβληματίζει η τουρκική δραστηριότητα και η αντίστοιχη ρητορική, η ελληνική πλευρά βλέπει να αντιλαμβάνεται τα παραπάνω με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Οι στρατηγικές συμμαχίες

Στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις συμμαχίες της Ελλάδας και πως διαμορφώνεται το πλαίσιο αποτροπής, μέσα από συμμαχίες όπως το NATO αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΥΕΘΑ είπε ότι:

«Η Ελλάδα δεν αναζητεί συμμάχους, έχει συμμάχους αλλά αυτή τη συμμαχική σχέση θα πρέπει να την ενδυναμώσει και να την εξελίξει. Η ΕΕ έχει καταδικάσει την συμπεριφορά της Τουρκίας και με δυνατές κουβέντες με δηλώσεις που έχει κάνει. Από την άλλη είναι και οι ΗΠΑ, θεωρώ ότι η συγκυρία αυτή, και αυτό έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ, δίνει ένα εξαιρετικό παράθυρο ευκαιρίας που η χώρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Πως ακριβώς; Ενισχύοντας τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Αναφορικά με τις διαδικασίες ανέλκυσης ενός βυθισμένου πλοίου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Ετικέτες: Τουρκία Προκλήσεις Απάντηση Κλιμάκωση ΥΕΘΑe-genius.gr ...intelligent web software