x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Χωρίς τον προσωπικό αριθμό οι νέες ταυτότητες – Θα έχουν κενό χώρο πίσω για να προστεθεί αργότερα

| Συνωμοσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ως καινοτομία «πωλούσαν» τα κυβερνητικά στελέχη τον προσωπικό αριθμό πολίτη στις νέες ταυτότητες. Είχε εξαγγελθεί ως μεταρρύθμιση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούσε την ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών τους.

Ομως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που επικαλείται η Καθημερινή, εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος στο οποίο θα καθορίζονται παράμετροι στη διαδικασία της έκδοσης αυτού του αριθμού, καθώς και να ρυθμιστούν ζητήματα διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών του Δημοσίου. Ωστόσο κρίθηκε ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων έπρεπε να προχωρήσει, ακόμη και χωρίς να έχουν λυθεί αυτές οι εκκρεμότητες, γιατί η Ελλάδα είχε δεχθεί πιέσεις και προειδοποιήσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές για τις πολυετείς καθυστερήσεις.

Στις νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο έχει προβλεφθεί να υπάρχει κενός χώρος στην πίσω πλευρά, στον οποίο θα μπορεί να τυπωθεί αργότερα και ο προσωπικός αριθμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες που θα αποκτήσουν άμεσα νέες ταυτότητες θα προσέρχονται εκ νέου στα αστυνομικά τμήματα και θα τυπώνεται σ’ αυτές ο προσωπικός αριθμός τους ατελώς, όταν θα είναι πλέον διαθέσιμος.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διευκρινίσει ότι οι πολίτες όλης της χώρας θα μπορούν να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού στα αστυνομικά τμήματα από την 25η Σεπτεμβρίου 2023 για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Η διαδικασία θα γίνεται στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας COVID-19. Τα φορητά κλιμάκια θα εξυπηρετήσουν κρατουμένους, νοσηλευομένους, υπερήλικες και ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Η έκδοσή τους έπρεπε να προχωρήσει, ακόμη και χωρίς να έχουν λυθεί κάποιες εκκρεμότητες, γιατί η Ελλάδα είχε δεχθεί πιέσεις και προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. για τις πολυετείς καθυστερήσεις.

Το κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας θα καταβάλλεται με ηλεκτρονικό παράβολο του Δημοσίου ύψους 10 ευρώ. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τη φωτογραφία που απαιτείται στα αστυνομικά τμήματα, χωρίς πρόσθετο κόστος.

Η διάρκεια ισχύος της ταυτότητας θα είναι 10 έτη. Οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τις 3 Αυγούστου 2026.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software