Ιράν: Παρέλαβε από τη Ρωσία «πολλά εκπαιδευτικά αεροσκάφη»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Πολεμική Αεροπορία του Ιράν παρέλαβε πολλά ρωσικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη ώστε «να βελτιώσει τις μαχητικές ικανότητές και την εκπαίδευσή της», μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, «ένας αριθμός εκπαιδευτικών αεροσκαφών Yak-130» παραδόθηκαν στην Τεχεράνη και ήδη βρίσκονται στην αεροπορική βάση Σαχίντ Μπαμπαΐ, στο Ισπαχάν. Το πρακτορείο, επικαλούμενο την υπηρεσία δημοσίων σχέσεων του στρατού, πρόσθεσε ότι η παράδοση των αεροσκαφών αυτών έγινε στο πλαίσιο «των εξοπλιστικών συμβάσεων μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Ρωσία και το Ιράν υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις που περιορίζουν τις εμπορικές συναλλαγές. Την περασμένη χρονιά υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και εκείνον της στρατιωτικής συνεργασίας. Τον Μάρτιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει μαχητικά Sukhoi-35 από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία και πολλοί δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τη Μόσχα με οπλικά συστήματα που προορίζονται για τον πόλεμο εναντίον του Κιέβου, κάτι που το Ιράν διαψεύδει. Τον Μάιο, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι οι δύο χώρες «διευρύνουν την αμυντική συνεργασία τους» ενώ πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι, είπε ότι από τον Αύγουστο του 2022 το Ιράν παρέδωσε περισσότερα από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία και ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει ελικόπτερα, ραντάρ και ρωσικά αεροπλάνα Yak-130.

Μέχρι σήμερα, η ιρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ρωσικά μαχητικά MiG και Sukhoi της σοβιετικής εποχής, καθώς και μερικά κινεζικά αλλά και λίγα αμερικανικά F-4 και F-5 που είχε αποκτήσει πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

TAGS: