Greenpeace: Κάποια αρπακτικά στο δάσος της Δαδιάς δεν θα τα ξαναδούμε

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά, ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace, αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή στον Έβρο και στον Εθνικό Δρυμό Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου

«Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαύρογύπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», δήλωσε.

Παρότι μετά από 16 μέρες που καίει η πυρκαγιά στον Έβρο και δεν έχουν καταφέρει οι πυροσβέστες να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς»

«Καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή» είπε αναφέροντας ότι κάποια από τα σπάνια πουλιά (σ.σ. όπως ο ασπροπάρης) που εμφανίζονται εκεί -σπάνια για ολόκληρη την Ευρώπη και για τον κόσμο-, είναι μεταναστευτικά και μπορεί να επανέλθουν ή όχι αν το οικοσύστημα επανέλθει.

«Μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά» σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης εκτιμώντας ότι κάποια από τα σπάνια αρπακτικά που απαντώντας στον ξεχωριστό αυτό τόπο μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ξανά. «Για κάποιες γενιές μπορεί να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή» συμπλήρωσε.

TAGS: