Διέρρηξαν την περίμετρο της ουκρανικής άμυνας στο Κουπιάνσκ οι Ρώσοι – Οδεύουν προς Χάρκοβο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Μεταφέρουν καταδίκους από τις φυλακές της δυτικής Ουκρανίας στο Χάρκοβο οι Ουκρανοί για να αντικαταστήσουν τις βαριές απώλειες

Τα ρωσικά στρατεύματα απέχουν λιγότερο από 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Κουπιάσνκ που είχαν απωλέσει κατά την ουκρανική επίθεση πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Πριν λίγο οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του δρόμου Σβάτοβο-Κουπιάνσκ: Στο Berestovo η 27η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και το 1431ου Μηχανοκίνητο Σύνταγμα διέρρηξαν την ουκρανική άμυνα και κινούνται προς το κέντρο του Κουπιάνσκ.

Ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξάντερ Σίρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι «Αν δεν είχαμε στείλει εφεδρείες από την Ζαπορίζια, τώρα θα είχε πέσει το Κουπιάνσκ και θα κινδύνευε το Χάρκοβο. Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει μία επιθετική ομάδα που αποτελείται από οχτώ μονάδες εφόδου και μας πιέζουν».

Η 95η αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία μεταφέρθηκε εκτάκτως από την Ζαπορίζια, αλλά οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με την κίνηση κι έχουν διαρρεύσει στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι «Πρόκειται για μεγάλο λάθος γιατί αδυνατίζει η επίθεση στην Ζαπορίζια γιατί ο στόχος των Ρώσων είναι απλά ο αντιπερισπασμός» αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ρωσικές προφυλακές είναι ήδη στα προάστια της πόλης.

Όμως οι ουκρανικοί σχηματισμοί προσπάθησαν να επιτεθούν στα ρωσικά στρατεύματα τέσσερις φορές, αλλά συνετρίβησαν: Στις επιθέσεις συμμετείχαν μονάδες της 14ης και της 67ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και στοιχεία δυο αερομεταφερόμενων Ταξιαρχιών της 25ης και της 95ης Ταξιαρχίας, αλλά η επίθεση κατέληξε σε τραγωδία.

Στο Olshan, την Sinkovka και το Petropavlovka τα δυτικά οχήματα καίγονται μέσα στα ουκρανικά λιβάδια, ενώ μία ακόμα Ταξιαρχία η 115η Μηχανοκίνητη των Ουκρανών έχασε το 20% της δύναμής της στην προσπάθειά τη να προωθηθεί και να ενισχύσει τους άλλους σχηματισμούς.

Το ουκρανικό πυροβολικό προσπάθησε να κτυπήσει τα ρωσικά τεθωρακισμένα (Τ-80 και BMP-2), αλλά τα ρωσικά ραντάρ αντιπυροβολικού κατέστρεψαν 3 2S3 “Akatsiya”, 2 πολωνικά Α/Κ Crab, 2 αμερικανικά M109 “Paladin” και 3 ρυμουλκούμενο M777.

Στο μεταξύ οι Ουκρανοί μεταφέρουν φυλακισμένους στην περιοχή του Κουπιάνσκ για να πολεμήσουν: Μεταφέρθηκαν από την δυτική Ουκρανία στο χωριό Borovaya (περιοχή του Χάρκοβο), όπου τους δίνουν όπλα και στολές για να αναπληρώσουν τις απώλειες στην 68η και 43η Ταξιαρχία τκοντά στο Σβάτοβο.

Σύμφωνα με εισερχόμενες πληροφορίες, οι κρατούμενοι προέρχονται από σωφρονιστικά ιδρύματα στις περιοχές Vinnitsa, Volyn και Zhytomyr.

Πρόκειται για μια κίνηση πανικού, καθώς και οι Ρώσοι είχαν χρησιμοποιήσει κατάδικους, στο Μπάκχμουτ, αλλά οργανωμένα και κυρίως υπό την ηγεσία της Wagner, η οποία τους εκπαίδευσε δύο μήνες πριν τους ρίξει στην μάχη.

Σκοτώθηκαν περί τους 5.000 από τις 18.000 που ενεπλάκησαν στις μάχες, αλλά οι υπόλοιποι κέρδισαν την ελευθερία τους,

Όλα αυτά ενώ ένα ρωσικό μαχητικό Su-34 ανατίναξε μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Oskol που περνά μέσα από το Κουπιάνσκ, ενώ προσπάθειες των Ουκρανών να κατασκευάσουν  την κατεστραμμένη γέφυρα με μια πλωτή διάβαση είχε ως αποτέλεσμα νέα επίθεση των ρωσικών μαχητικών.

Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει την πιο δύσκολη ώρα ο εφοδιασμός των δυνάμεων άμυνας των Ουκρανών.

Σήμερα χτυπήθηκε ο πύργος τηλεόρασης στην πόλη και δεν υπάρχει πλέον τηλεοπτικό σήμα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι περιοχές Kotlyarovka, Kislovka, Sinkovka και Petropavlovka, ελέγχονται ή έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους οι οποίοι επέστρεψαν ακριβώς ένα χρόνο μετά την υποχώρησή τους από την περιφέρεια του Χάρκοβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν έξι ουκρανικά οχυρά και αρκετά σημεία παρατήρησης. Οι θέσεις των Ουκρανών δέχτηκαν σφοδρό μπαράζ από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και όλμους, όπως σημειώναμε χθες.

Την ίδια στιγμή, η θέση των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή αυτή, παρά

Επιπλέον, οι μονάδες επίθεσης της Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που επιχειρούν στην κατεύθυνση Κουπιάνσκ, κατάφεραν να καταλάβουν ένα οχυρό και δύο θέσεις παρατήρησης ουκρανικών σχηματισμών κοντά στο χωριό Olshana.

Αυτά τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν στις θέσεις των ουκρανικών σχηματισμών στην περιοχή των οικισμών Chervony Stav, Shiykovka, Kucherovka, Peschanoe, Krakhmalnoye, Zagoruykovka και Stelmakhovka.

Το Κουπιάνσκ θα αργήσει να πέσει, πάντως: Η αναλογία επιτιθέμενων αμυνόμενων είναι περίπου 1:1 και μόνο η ρωσική Αεροπορία και το ισχυρότερο ρωσικό πυροβολικό κάνει την διαφορά.

Αν αλωθεί, όμως, θα έχει ξεκινήσει η τρίτη πολιορκία του Χάρκοβου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Και αυτή την φορά οι Ουκρανοί δεν θα έχουν ανθρώπινους πόρους να το υπερασπιστούν…

TAGS: