ΕΜΒΟΛΙΑ & ΤΣΙΠΑΚΙΑ! - Οι «φωνές της λογικής» για τις νέες ταυτότητες δεν πείθουν

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Δεν έχουν λόγο να είναι υποχρεωτικές! Καμία κοινοτική οδηγία δεν το λέει αυτό

Του Παναγιώτη Δούμα

Newsfire.gr

Το κίνημα που αναπτύσσεται ενάντια στις νέες ταυτότητες και δη στην υποχρεωτικότητά τους έχει και εύλογες, αλλά και μεταφυσικές επιφυλάξεις. Μ’ άλλα λόγια είναι μία μεγάλη και πολυσύνθετη ομάδα πολιτών, οι οποίοι δεν μπορεί να τοποθετούνται στο ίδιο καζάνι, όπως συνηθίζεται από την κυβέρνηση και τα φερέφωνά της.

Το ίδιο είχε συμβεί και επί κορωνοϊού, με την εναντίωση στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων, όπου μπήκαν στο στόχαστρο τόσο του πρωθυπουργού όσο και των στρατολογημένων λασπολόγων της λίστας Πέτσα ως «ψεκ», τόσο όσοι παρεσύροντο από την υποτιθέμενη παραπληροφόρηση, όσο και επιστήμονες, συχνά καταξιωμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, οι οποίοι βρέθηκαν στη δεινή θέση να ανακαλύπτουν στα «γεράματα» ότι η επιστημονική άποψη είναι δόγμα και δεν μπορεί να έχει επιστημονικό αντίλογο.

Δόγματα δεν είναι οι επιστήμες, αλλά οι θρησκείες, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν δεσπόζοντα ρόλο στη ζωή μας και συνήθως καλούνται να καλύψουν τα κενά της επιστήμης. Και επειδή, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τα κενά αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα της επιστήμης, ειδικότερα δε τα αναπάντητα επιστημονικά ερωτήματα, που γέννησε η ταχεία παρασκευή και χορήγηση πλέον του ενός εμβολίων και οι πιθανές παρενέργειές τους, καλό θα ήταν η πίστη του καθενός να μην ταυτίζεται με την πεποίθηση κάποιου ότι μας ψεκάζουν. Το ένα είναι μία μεταφυσική ανησυχία και το άλλο μία – παράλογη ενδεχομένως – αίσθηση, ψευδαίσθηση ή πληροφόρηση.

Άρα λοιπόν, ο νέος τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει όσους εναντιώνονται στις αποφάσεις της, είναι άδικος, δεδομένου του ότι ποτέ δεν διενεργείται ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος, αλλά μετατοπίζεται εντέχνως από τα ΜΜΕ η προσοχή σε εικόνες και πρόσωπα που γελοιοποιούν την απέναντι πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο, βρίσκει την ευκαιρία η κυβέρνηση να διαφημίσει και τον ορθολογισμό της – τον εκσυγχρονισμό που προσφέρει στη χώρα εις διπλούν. Αφενός βρίσκοντας «λύσεις» σε διάφορα προβλήματα και συγχρόνως περιθωριοποιώντας και δείχνοντας με το δάκτυλο τους γραφικούςαδαείς και επικίνδυνους, οι οποίοι αποτελούν αναχώματα απέναντι στην πρόοδο.

Κανένας δεν περιμένει από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει γιατί δεν κρύβεται ο «Αντίχριστος» πίσω από τις νέες ταυτότητες. Ούτε και θέλουμε ο πρωθυπουργός να μας αναλύσει, γιατί οι ταυτότητες αυτές ΔΕΝ εκπληρώνουν τις προφητείες της Αποκάλυψης ή του Πατροκοσμά. Αυτό είναι δουλειά της Εκκλησίας, η οποία – παρεμπιπτόντως – απέχει εντελώς πλέον, ακόμη και από ερωτήματα που την αφορούν.

Επιτηδευμένα και πάλι, έχοντας μάλιστα τώρα στρατολογήσει και επιστήμονες της πληροφορικής, όπως το είχε κάνει επί COVID με τους επιδημιολόγους, η κυβέρνηση εστιάζει στην πεποίθηση κάποιων, ότι οι νέες ταυτότητες έχουν γεωεντοπισμό. Στις εξηγήσεις που δίδονται ως εκ τούτου, η «φωνή της λογικής» ωρύεται επαναλαμβανόμενα ότι οι νέες ταυτότητες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΕΩΕΝΤΟΠΙΣΜΟ.

Είναι ωστόσο εξαιρετικά ύποπτος και περίεργος ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιδρά στις επιφυλάξεις του κόσμου. Η απάντηση σε αυτές τις επιφυλάξεις είναι η απειλή της τιμωρίας. Κι αυτό για τη συμμόρφωση σε μία κοινοτική οδηγία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει τη χώρα μας να αλλάξει τις ταυτότητες, παρά μόνο στο επίπεδο που αυτές θα χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικό έγγραφο εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ο Κανονισμός 2019/1157 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει στον τίτλο του «για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης» και έχει ως σκοπό κυρίως να απαλλαγεί από τις παλιές ταυτότητες, όταν αυτές χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα και γενικότερα σε κάθε πεδίο εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου. Προς τι λοιπόν η υποχρεωτικότητα και η για άλλη μια φορά επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου έναντι έξωθεν οδηγιών – ούτε καν εντολών;

Μάλιστα, στην παράγραφο (11) του εν λόγω κανονισμού διευκρινίζεται ότι «ο παρών κανονισμός δεν απαιτεί από τα κράτη μέλη να εισαγάγουν δελτία ταυτότητας ή έγγραφα διαμονής όταν αυτά δεν προβλέπονται από το εθνικό δίκαιο, ούτε επηρεάζει την αρμοδιότητα των κρατών μελών να εκδίδουν, βάσει του εθνικού δικαίου, άλλα έγγραφα διαμονής που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου».

Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντία Δημογλίδου ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «το λεγόμενο τσιπάκι της ταυτότητας θα περιέχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που θα έχει πάνω και θα φαίνονται στην ταυτότητα. Επιπρόσθετα περιέχει την φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα».

Αν πρόκειται μόνο για τα ανωτέρω στοιχεία και όχι για οτιδήποτε άλλο, προς τι η υποχρεωτικότητα, ειδικά, αν κάποιος δεν προτίθεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό; Μήπως λοιπόν, εν τέλει, δεν θα αποθηκεύονται μόνον τα στοιχεία που αναφέρει η κυρία Δημογλίδου; Μήπως όμως δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτά τα στοιχεία, δεδομένου ότι σύμφωνα με την 8200/0-109568 Υπουργική Απόφαση, Άρθρο 1, παρ. 4, «στο ως άνω ηλεκτρονικό  μέσο αποθηκεύονται το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου, ενώ θα δύναται να αποθηκευτούν τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν αποφασισθεί να συμπεριληφθούν στο εν λόγω μέσο».

Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα στοιχεία και ποια όχι; Και πρόκειται για κάποια μεταβλητά στοιχεία, πώς, πότε, κάθε πότε και πού θα επικαιροποιούνται; Θα μας πει η κυβέρνηση ποια θα είναι αυτά; Θα γνωρίζει ο πολίτης ποια στοιχεία που τον αφορούν εμπεριέχονται μέσα στο τσιπάκι της ταυτότητάς του;

Η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, καθώς και να τεκμηριώσει το θέμα της υποχρεωτικότητος. Υπάρχουν χώρες όπως η Δανία και η Ιρλανδία, η τελευταία μάλιστα είναι κάτι σαν την Silicon Valley της Ευρώπης, που δεν υποχρεώνουν καν τους πολίτες τους να φέρουν ταυτότητα καν. Και ούτε πρόκειται μελλοντικά. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, να μας εξηγήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον υπερβάλλοντα ζήλο του. Δε θα θέλαμε άλλωστε να μπούμε σε δεύτερες σκέψεις και εμείς για τις απευθείας αναθέσεις και τα αστρονομικά ποσά που διατίθενται για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού.

Ελπίζω η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα να μην είναι και πάλι ότι «η κάρτα δεν περιλαμβάνει γεωεντοπισμό»!

TAGS: