Η Κίνα πετά εκτός την Γαλλία από την επιρροή στη Δυτική Αφρική

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Κίνα και Ρωσία συμβάλλουν στην «απο-αποικιοποίηση» της υπό γαλλική επιρροή Δυτικής Αφρικής – Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και η αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής

Η επέκταση της Κίνας στην αγορά όπλων της Δυτικής Αφρικής είναι μια αλλαγή στρατηγικής για μια χώρα που έχει επικεντρώσει συνήθως τις πωλήσεις όπλων της σε άλλες περιοχές της Μαύρης Ηπείρου.

Αλλά το Πεκίνο δεν ανταγωνίζεται απλώς για ένα μερίδιο μιας νέας αγοράς: εν μέσω της φθίνουσας γαλλικής επιρροής στη Δυτική Αφρική, η Κίνα επιδιώκει να κάνει νέους συμμάχους και να χτίσει γεωπολιτική επιρροή.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός όπλων της Κίνας, η Norinco – ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού παγκοσμίως – άνοιξε ένα νέο γραφείο πωλήσεων στη Σενεγάλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της South China Morning Post που δημοσιεύθηκε στις 21 Αυγούστου.
Η εταιρεία διαθέτει ήδη γραφεία στη Νιγηρία, την Αγκόλα και τη Νότια Αφρική.
Το Πεκίνο σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει γραφεία στο Μάλι και στην Ακτή Ελεφαντοστού –όπου πουλά ήδη όπλα– με φυσική παρουσία για συντήρηση, επισκευή και επισκευές οχημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ανέφερε την 1η Αυγούστου η εξειδικευμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Military Africa.
Η άφιξη του γίγαντα στην προμήθεια πολεμικού υλικού στο έδαφος της Σενεγάλης έχει επίσης αναφερθεί στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, όπου έχει προαναγγελθεί ως πρόοδος για την κινεζική επιρροή στη Δυτική Αφρική και ως πρόκληση για την υπάρχουσα επιρροή της Ρωσίας και της Γαλλίας.

Μάχη για επιρροή
Οι χώρες που φαινομενικά βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της Κίνας – Σενεγάλη, Ακτή Ελεφαντοστού και Μάλι – είναι όλες γαλλόφωνες και, ως πρώην αποικίες, ιστορικά έπεσαν στη σφαίρα επιρροής της Γαλλίας.
Στη Σενεγάλη και την Ακτή του Ελεφαντοστού, η Γαλλία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων.
«Η Κίνα επικεντρωνόταν πάντα στην ανατολική και κεντρική Αφρική, αλλά μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει χαμηλότερο προφίλ στη Δυτική Αφρική, ένας από τους λόγους είναι το εμπόδιο της γλώσσας καθώς είναι γαλλόφωνες», δήλωσε ο Danilo delle Fave, ειδικός στα αμυντικά θέματα της Κίνας.
Συνήθως, η γαλλική επιρροή στη Δυτική Αφρική απειλείται από μια διαφορετική ανταγωνιστική δύναμη: τη Ρωσία.
Η ανάπτυξη των δεσμών με την Αφρική «είναι μία από τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνέντευξή του το 2019.

Η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση γοητείας σε όλη την ήπειρο, επεκτείνοντας τους εμπορικούς δεσμούς και παίζοντας με τη συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια που έχουν οι πρώην αποικίες για τη Γαλλία, φιλοξενώντας μάλιστα μια σύνοδο κορυφής Αφρικανών ηγετών στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.
Κατόπιν εντολής της Μόσχας, η παραστρατιωτική ομάδα Wagner επιδίωξε τις πωλήσεις όπλων στη Δυτική Αφρική την ίδια στιγμή που η Γαλλία είχε εκδιωχθεί από το Μάλι και στη συνέχεια τη Μπουρκίνα Φάσο εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τις στρατιωτικές χούντες που κατέλαβαν την εξουσία και στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.
Η Ρωσία δεν έχασε χρόνο για να καλύψει το κενό με μια στρατιωτική επέκταση στην περιοχή που έκτοτε φαινόταν να καθυστερεί λόγω των άλλων στρατιωτικών δεσμεύσεων της Μόσχας. «Η ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει όπλα υποφέρει λόγω των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε o delle Fave.

H άφιξη ενός νέου παίκτη
Η άφιξη του Norinco στη Σενεγάλη δείχνει ότι «οι κινεζικές εταιρείες είναι πολύ ευκαιριακές και ικανές να καλύψουν τα ανταγωνιστικά κενά», δήλωσε ο Luke Patey, ειδικός στις κινεζικές οικονομικές σχέσεις στο Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών.
Ειδικά στη Δυτική Αφρική, οι κινεζικές προσπάθειες να εισέλθουν στην αγορά αυξάνονται όπου το Πεκίνο βλέπει «επιδείνωση της γαλλικής επιρροής και την επίδραση των διεθνών κυρώσεων στο εμπόριο της Ρωσίας», δήλωσε ο delle Fave.
Παρά την επίδειξη ενότητας μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Κίνα φαίνεται να μην διστάζει να μπει σε άμεσο ανταγωνισμό με τον Ρώσο σύμμαχό της για την αγορά όπλων στη Δυτική Αφρική.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για το delle Fave. «Η Κίνα δεν θέλει να επικρατήσει η Ρωσία [στην Ουκρανία].

TAGS: