Στο δρόμο για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης των μνηστήρων με φόντο τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

του Ζαχαρία Π. Γεωργούση

Το κύμα παραιτήσεων των μέχρι πρότινος Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Άνθιμου Α’, Παραμυθίας Τίτου και Φλωρίνης Θεόκλητου ανατροφοδότησαν σειρά δημοσιευμάτων για την επόμενη ημέρα και τους μνηστήρες των θρόνων του Βορρά.

Την μερίδα του λέοντος στα δημοσιεύματα του καθημερινού Τύπου κατέχει η διαδοχή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, καθώς η συγκεκριμένη εκκλησιαστική επαρχία έχει μεγάλο ειδικό βάρος τόσο γεω-πολιτικά, όσο και στα δρώμενα των Εκκλησιών της Βαλκανικής Χερσονήσου. Άλλωστε, για πολλούς αποτελεί την κορυφή της μητροπολιτικής πυραμίδας των λεγομένων «Νέων Χωρών», των Μητροπόλεων δηλαδή που ενώ εντάχθηκαν στην Εκκλησία της Ελλάδος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, εν τούτοις μνημονεύουν ως ανώτατη Πνευματική Αρχή τον εκάστοτε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κατ’ εφαρμογήν της σχετικής Πατριαρχικής Πράξης του  1928.

Η ανάδειξη, λοιπόν, νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης περνά όχι μόνο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών , αλλά υπό προυποθέσεις και από το Φανάρι. Γι’ αυτό και οι προβολής της δημοσιότητας πέφτουν πολλαπλασιαστικά στον διάδοχο του Άνθιμου Β’ φωτίζοντας ως εν δυνάμει υποψήφιο τον ανοιχτόμυαλο και «νεωτεριστή» Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β’-πνευματικοπαίδι και διάδοχο στην Αλεξανδρούπολη του Άνθιμου Α’-ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ευσεβής πόθος αρκετών παραγόντων στην Βόρεια Ελλάδα είναι ο έμπειρος, ήρεμος και οργανωτικός, Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα και αιφνιδίως ακούγεται έντονα το όνομα του Μητροπολίτη Ν.Ιωνίας και Ν. Φιλαδελφείας, Γαβριήλ, για το Μητροπολιτικό θρόνο της Νύμφης του Βορρά.  Ανοίγει πράγματι ο δρόμος για τη Θεσσαλονίκη για τον δραστήριο Ιεράρχη; Είναι, τελικά, ο τελικός του προορισμός η συμπρωτεύουσα ή μήπως στα μισά του δρόμου αλλάξει διαδρομή;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στα οργανωτικά και τα οικονομικά της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης δεν είναι η ενδεδειγμένη, γεγονός που προβληματίζει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Τα προβλήματα υγείας του Μητροπολίτη τέως Θεσσαλονίκης Ανθίμου τα τελευταία επτά χρόνια είχε δημιουργήσει κλίμα χαλαρότητας, που ευνόησε κάποια παράκεντρα εξουσίας. Χρειάζεται μια δυναμική προσωπικότητα με πυγμή για να επιβάλλει τάξη και έλεγχο» μας έλεγε τις προάλλες πρόσωπο που γνωρίζει πολλά, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο Σεβασμιώτατος Γαβριήλ είναι ο… καταλληλότερος για το θρόνο της Θεσσαλονίκης των μνηστήρων, αποκαλύπτοντας παράλληλα μυστικό ραντεβού του λίγο μετά τον 15Αύγουστο με επιδραστική βορειοελλαδίτικη προσωπικότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, προκύπτει θέμα μεταθετού από την Παλαιά Ελλάδα στις «Νέες Χώρες» και αυτομάτως εμπλοκή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κατά τα οριζόμενα από την Πατριαρχική Πράξη του 1928. Θα θελήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να «ποντάρει» σε μια τέτοια προοπτική; Ο Μακαριώτατος, πάντως, γνωρίζει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, όπως απέδειξε με τη διαδοχή του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, ενώ δεν διαφεύγουν της προσοχής του η διοικητική εμπειρία, οι γνώσεις και ηγετική φυσιογνωμία του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξετάζει με προσοχή και υπευθυνότητα όλες τις περιπτώσεις!

Με το τέλος, μάλιστα, της πρώτης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου(ΔΙΣ) την περασμένη Πέμπτη είχε μακρά συνομιλία με τον Συνοδικό Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών στο γραφείο του στην Ιερά Σύνοδο. Ο Μακαριώτατος διαθέτει στην φαρέτρα του εναλλακτικές- εφόσον κριθεί σκόπιμο, είτε δεν ευδοκιμήσει το μεταθετό-με προικισμένο Αρχιμανδρίτη από το Συνοδικό Μέγαρο, γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων και άριστη γνωσιολογική θωράκιση, γεννημένο στη Μακεδονία που έλκει την καταγωγή από τις αλησμόνητες πατρίδες.

                       Ηλεκτρονικές ταυτότητες

Η μόνιμη σταθερά των δημοσιευμάτων, που για μερίδα του Τύπου προβάλλει ως φαβορί για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι ο Επίσκοπος Ωρεών  και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Φιλόθεος. Ο ίδιος αποφεύγει την οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα και στρέφει την προσοχή του στα καθήκοντά του.

Ένα από αυτά είναι και το ανακοινωθέν για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες της τρέχουσας ΔΙΣ, πριν τα μέλη της παραδώσουν την σκυτάλη, το Σεπτέμβριο, στην ΔΙΣ της επόμενης εκκλησιαστικής περιόδου. Επί της ουσίας, βέβαια, ούτε λόγος!

Γι’ αυτό αναμείνατε στο ακουστικό σας και αρκεστείτε στην προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση: «Επί του θέματος της εκδόσεως των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξετάσασα την από 26.7.2023 αναφορά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

TAGS: