Ακραία ένταση στην Αφρική – Η Γαλλία απειλεί τώρα με στρατιωτική επέμβαση τον Νίγηρα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Γαλλία προειδοποιεί τους στρατιωτικούς ηγέτες του Νίγηρα, οι οποίοι ανέτρεψαν τον φιλοδυτικό πρόεδρο Mohamed Bazoum τον περασμένο Ιούλιο, ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση κατά των στρατιωτικών και διπλωματικών της εγκαταστάσεων στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.
«Ο γαλλικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε νέα ένταση που θα στόχευε τις γαλλικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις στον Νίγηρα», ανέφερε το γαλλικό Γενικό Επιτελείο.
«Οι στρατιώτες έχουν περιοριστεί στις δραστηριότητές τους στην αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Niamey και στα φυλάκια από τις 26 Ιουλίου, καθώς η στρατιωτική συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Νιγηρίας έχει ανασταλεί», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
Η ανάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς στον Νίγηρα δημιούργησε εντάσεις με τη Γαλλία, η οποία υποστηρίζει τον σύμμαχό της Bazoum.

Οι κινηματίες έδιωξαν τον Γάλλο πρέσβη, παρά την επιμονή Macron 

Στις 25 Αυγούστου, το διορισμένο από τον στρατό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στον Γάλλο πρέσβη Sylvain Itte 48 ώρες για να εγκαταλείψει τον Νίγηρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε στις 28 Αυγούστου ότι ο Itte δεν θα εγκαταλείψει τον Νίγηρα, παρά τη λήξη του τελεσιγράφου των κινηματιών για την αποχώρησή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και 1.500 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν στον Νίγηρα, ο οποίος ήταν σημαντικός εταίρος των Γάλλων στην περιοχή του Sahel.
Σε απάντηση στη δήλωση του Macron, ο στρατός του Νίγηρα ακύρωσε τη βίζα του Γάλλου πρεσβευτή και έδωσε εντολή στην αστυνομία να τον απελάσει
Στην επιστολή που κοινοποίησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στις 31 Αυγούστου, το υπουργείο Εξωτερικών της Νιγηρίας ανέφερε ότι «οι διπλωματικές κάρτες και οι βίζες του πρέσβη και των μελών της οικογένειάς του ακυρώνονται.
Ως εκ τούτου, δόθηκε εντολή στις αστυνομικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην απέλασή του».

Οι Γάλλοι αναζητούν προσχήματα

Η απόφαση που ελήφθη σχετικά με τη διαπίστευση του πρέσβη είναι «αμετάκλητη», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ένα κύμα αντιγαλλικών συναισθημάτων ακολούθησε την άνοδο του στρατού στον Νίγηρα στην εξουσία, με τους κατοίκους της αφρικανικής χώρας να κατηγορούν την ευρωπαϊκή χώρα για ανάμιξη στις υποθέσεις τους.
Η Γαλλία έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) να ξεκινήσει στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.
Η πρόσφατη προειδοποίησή της προς τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας μπορεί να είναι μέρος ενός σχεδίου δημιουργίας προσχήματος για άμεση επέμβαση.

TAGS: