Γράφτηκε στις .

Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά νησιά λόγω του "προσφυγικού" είναι ασφυκτική με τις καθημερινές αφίξεις να θυμίζουν τα επίπεδα της κορύφωσης της κρίσης το 2015, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ανοιχτά πως αν δεν λάβει την οικονομική βοήθεια που θέλει, τότε θα ανοίξει τα σύνορα και θα αφήσει τους περίπου 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, να φύγουν προς την Ευρώπη! Σήμερα εξάλλου ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα και νυν επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το χάος που επικρατεί με τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά, λέγοντας πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες και πως η κατάσταση στα νησιά είναι «πολύ σοβαρή». Υπό την πίεση αυτή, συνεδριάζει από τις 2 το μεσημέρι η διυπουργική που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και σκοπός είναι η εκτίμηση της κατάστασης και η άμεση ανάληψη δράσεων για την αποκλιμάκωσή της. Ο Ερντογάν προχώρησε στον ωμό εκβιασμό σήμερα Πέμπτη, δηλώνοντας σε ομιλία του ότι μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας.

Εδώ έχει δικαιώματα η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου", κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Και συνέχισε: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.

Ερντογάν, Νησιά, Σύνορα, Ροές, Μετανάστες