Ακάλυπτοι από υπηρεσίες αποκατάστασης είναι ένα εκατομμύριο ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ακάλυπτοι σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες αποκατάστασης είναι περίπου ένα εκατομμύριο ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας. Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα το healthdaily.gr.

Ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, αφού επισημαίνει το μεγάλο κενό που υπάρχει στη Δημόσια Αποκατάσταση, όχι μόνο λόγω έλλειψης δομών αλλά και λόγω μη λειτουργίας των υφιστάμενων δομών, τονίζει την αδυναμία πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην Αποκατάσταση. Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, περίπου 1.000.000 ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας μπορούν, σύμφωνα με τον Νόμο, να εξυπηρετούνται μόνο σε Δημόσιες Δομές Υγείας.

Ενώ για όλες τους τις ανάγκες, που αφορούν θέματα υγείας, μπορούν να προσέρχονται στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.λπ.), για τα προβλήματα που αφορούν την Αποκατάσταση δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κι αυτό διότι οι ελάχιστες ανά τη χώρα Δημόσιες Δομές Αποκατάστασης υπολειτουργούν λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, αλλά ούτε και από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά ΚΑΑ.

Αφορμή για την επιστολή των Φυσικοθεραπευτών προς τον Υπουργό Υγείας στάθηκε περιστατικό στην περιοχή των Κυκλάδων που αφορούσε καταγγελία για την «αποδόμηση και απαξίωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Κυκλάδων του Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο».

Εκτός από το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον Αττικής και ελάχιστες κλίνες αποκατάστασης που υφίστανται σε κάποια Νοσοκομεία (Ασκληπιείο της Βούλας, Πανεπιστημιακό της Πάτρας, ΚΑΤ, «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα), υπάρχουν άλλες 31 δομές (ΚΕΦΙΑΠ). Απ’ αυτές, με εξαίρεση το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, ουδεμία άλλη έχει οργανωθεί για να λειτουργεί όπως πρέπει.

Οι οργανισμοί των 31 Δημόσιων Δομών Αποκατάστασης – ΚΕΦΙΑΠ έχουν ενσωματωθεί στους οργανισμούς των πλησιέστερων Νοσοκομείων και λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο.

Όλα τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης είναι υποστελεχωμένα. Ως παράδειγμα αξίζει να αναφερθεί ότι στο ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας (όπως και σε άλλα) δεν υπηρετεί κανένας φυσικοθεραπευτής.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το 2019 ενέκρινε τον κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΦΙΑΠ, αλλά ποτέ αυτός ο κανονισμός δεν έλαβε τη μορφή Υπουργικής Απόφασης για να εφαρμοστεί. Προβλέπει ότι για τη λειτουργία της Ομάδας Αποκατάστασης, πέραν του ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, απαιτούνται τουλάχιστον δύο μέλη της Ομάδας, εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον να είναι φυσικοθεραπευτής.

Επίσης προβλέπει τέσσερα (4) άτομα κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας ανά 16 κλίνες (ΚΕΦΙΑΠ κλειστής περίθαλψης) και τουλάχιστον τέσσερα (4) άτομα κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας, για τα ΚΕΦΙΑΠ ανοιχτής περίθαλψης, που ανάλογα με την ημερήσια δυναμικότητα του ΚΕΦΙΑΠ θα προσαυξάνεται αναλογικά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, το 2018, οπότε συστάθηκε στο Υπουργείο Υγείας ειδική επιτροπή που εισηγήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση και τη Φροντίδα Χρονίως Πασχόντων, υπήρχε εισήγηση για τη στελέχωση των δομών (αρχικά μέσω ΕΣΠΑ), την προμήθεια εξοπλισμού και γενικά την οργάνωση της λειτουργίας τους.

TAGS: