Πόλεμος στο Σουδάν: Συγκρούσεις και εκτοπισμοί αμάχων στο Χαρτούμ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Παραστρατιωτικοί βομβάρδισαν χθες Κυριακή βάση των ένοπλων δυνάμεων στο Χαρτούμ και διέταξαν την εκκένωση γειτονικών συνοικιών, εκατό και πλέον ημέρες μετά το ξέσπασμα του ανελέητου πολέμου ανάμεσα σε δυο αντίπαλους στρατηγούς στο Σουδάν.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο επιτέθηκαν στο αρχηγείο μεραρχίας τεθωρακισμένων των ένοπλων δυνάμεων του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν στη συνοικία Ας Σατζάρα (νότια), είπαν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκατοντάδες κάτοικοι των συνοικιών ας Σαχάφα και Τζάμπρα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, δήλωσε ένας.

«Παραστρατιωτικοί χτύπησαν την πόρτα μου και με διέταξαν να φύγω σε 24 ώρες», εξήγησε ο Φάουζι Ραντουάν, που είχε μείνει μόνος του στην πρωτεύουσα για να προσέχει το σπίτι της οικογένειας.

«Μας είπαν ότι η συνοικία είναι ζώνη επιχειρήσεων και δεν θέλουν αμάχους» εκεί, είπε ο Νάσερ Χουσέιν, κάτοικος στην Τζάμπρα.

Ο πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς και τον στρατό από τη 15η Απριλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την –αναμφίβολα υποτιμημένη– πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σφοδρές εχθροπραξίες «με όπλα όλων των τύπων» διεξάγονταν σε βόρειους τομείς του Χαρτούμ χθες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εκατομμύρια κάτοικοι του Χαρτούμ ζουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, υπομένοντας φοβερές ελλείψεις –νερού, τροφής, ηλεκτρικού ρεύματος– εν μέσω αποπνικτικής ζέστης.

Στο Νταρφούρ (δυτικά), όπου επικεντρώνονται οι μάχες πέρα από την πρωτεύουσα, χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη Νιάλα, πρωτεύουσα της πολιτείας Νότιο Νταρφούρ και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν, καθώς «όλμοι έπληξαν σπίτια αμάχων», σύμφωνα με κάτοικο.

Ο Ισά Αντάμ, κάτοικος, έφυγε για τον καταυλισμό εκτοπισμένων στην Κάλμα. «Εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας εξαιτίας των βομβαρδισμών, πλέον δεν έχουμε κατάλυμα εν μέσω της περιόδου των βροχών», είπε.

«Γίνονταν μάχες πολύ κοντά στο σπίτι μας, είχαμε γείτονες που έπεσαν θύματα. Πήραμε τα παιδιά μας και καταφύγαμε στον καταυλισμό Οτάς, όπου δεν έχουμε πρόσβαση σε καμιά οργάνωση» αρωγής, δήλωσε άλλος κάτοικος της Νιάλα, ο Μοχάμεντ Χάτερ. «Φοβόμαστε πως οι μάχες θα φθάσουν μέχρι εδώ», πρόσθεσε.

Μάχες ανάμεσα στις ΔΤΥ και τον στρατό ξέσπασαν επίσης στη Ζαλιγκέι, πρωτεύουσα της πολιτείας Κεντρικό Νταρφούρ, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Πόλεις και χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στο Νταρφούρ, προπύργιο των ΔΤΥ, που είχε ήδη αιματοκυλιστεί τα χρόνια του 2000, όταν μαινόταν εμφύλια σύρραξη.

TAGS: