x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αιχμές Όλγας Κεφαλογιάννη για προκατόχους της

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

του Ζαχαρία Π. Γεωργούση

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για το Συνοδικό Γραφείο της Εκκλησίας, αρμόδιο για τις προσκυνηματικές περιηγήσεις, και το Υπουργείο Τουρισμού, με την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου από την Όλγα Κεφαλογιάννη. Μια τοποθέτηση που σηματοδοτεί ευοίωνες εξελίξεις, καθώς η έμπειρη πολιτικός είχε διαχειριστεί το πολυεπίπεδο χαρτοφυλάκιο την περίοδο 2012-2014.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον προκάτοχό της, Βασίλη Κικίλια, σε μια ιδιαίτερη περίοδο, με την ακρίβεια στα καταναλωτικά είδη να… φρενάρει τη διάθεση για όποιες εξορμήσεις και τις τσιμπιμένες τιμές των ακτοπλοικών εισιτηρίων να αποτελούν τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προιόντος, έχει ψηλά στην ατζέντα της το λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό.

Από την άλλη πλευρά, η Εκκλησία δια του αρμοδίου Συνοδικού Γραφείου της έχει να παρουσιάσει ζηλευτές επιδόσεις σε δράσεις προσκυνηματικών περιηγήσεων, αφού διατηρεί μια αξιοθαύμαστη συνέχεια σε δια-δραστικές διαδικασίες και καρποφόρες συνέργειες ανάδειξης θρησκευτικών μνημείων και πολιτιστικών δρώμενων σε κάθε Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αξιοποιώντας τη χρονική συγκυρία και τα νέα μετεκλογικά δεδομένα, οι δυο πλευρές θέτουν τα θεμέλια για μια ουσιαστική επανεκκίνηση της μεταξύ τους συνεργασίας, κάτι που κατέδειξε η ωριαία ενημερωτική συνάντηση εφ’ όλης της ύλης του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Γραμματέως της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου επί των προσκυνηματικών περιηγήσεων και της νέας υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, στο γραφείο της μετά από πρωτοβουλία της τελευταίας.

Η συνάντηση διαφώτισης για το πολύπλευρο  έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος στα θέματα της αναπτύξεως και προωθήσεως του θρησκευτικού Τουρισμού έγινε σε εξαιρετικά άριστο κλίμα. Η νέα Υπουργός Τουρισμού ενημερώθηκε εκτενώς από τον π. Σπυρίδωνα για τις μέχρι σήμερα εργασίες του Συνοδικού Γραφείου που αφορούν στην πραγματοποίηση Συνεδρίων, την έκδοση έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και την συμμετοχή σε Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Η κ. Κεφαλογιάννη εξήρε την συστηματική  προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα της αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού τονίζοντας ότι ως γνώστης του όλου θέματος πρέπει να επανεκκινήσει η όλη προσπάθεια του Συνοδικού Γραφείου με το Υπουργείο Τουρισμού με πλήρη στήριξη στο όλο εγχείρημα της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την συνέχιση της άριστης και υποδειγματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Κυβέρνηση στους τομείς κοινών δράσεων.

                                                           Κριτική για αδράνεια

Εκ μέρους της υπουργού Τουρισμού τονίστηκε με έμφαση ότι και οι δυο πλευρές, Εκκλησία και Κυβέρνηση, οφείλουν να συνεχιστεί η υλοποίηση όλων των προβλεπομένων κοινών στόχων έτσι όπως περιγράφονται και προβλέπονται στο «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» που  είχε υπογραφεί επί των ημερών της. Παράλληλα, η Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε αιχμές περί αδράνειας για τους προκατόχους της, ζητώντας να ενεργοποιηθεί η «Κοινή Επιτροπή» μεταξύ Εκκλησίας και Υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό τη μελέτη για την συμμετοχή σε νέες αγορές εντός και εκτός Ευρώπης και την προσέλκυση όσων το δυνατόν περισσοτέρων επισκεπτών στα Μνημεία, τα Προσκυνήματα, τις Ι. Μονές και τις Εκκλησίες της πατρίδας μας. Διαδικασία που, όπως τόνισε, είχε ανησυχητικά ατονήσει και αδρανήσει τα τελευταία χρόνια!

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύθηκε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συνέλθει, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, η «Κοινή Επιτροπή Εκκλησίας και Υπουργείου» για την διευθέτηση και προώθηση των σχετικών θεμάτων. Η ίδια τις επόμενες ημέρες σχεδιάζει να ενημερώσει σχετικώς με διαδοχικές επισκέψεις  τόσο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην έδρα του στο Φανάρι, όσο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και να λάβει τις ευλογίες τους για την πορεία των κοινών εργασιών.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων τις προηγούμενες ημέρες είχε συναντηθεί στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον ενημέρωσε εκτενώς, παρουσία του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα και του Μητροπολίτη Προύσης Ιωακείμ, για τις γενικότερες ποιμαντικές δράσεις του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα τέσσερα Διορθόδοξα Συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς(2009, 2016, 2018, 2019) στην Ελλάδα.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε σχετικές κατευθύνσεις των τρόπων και των μεθόδων υλοποιήσεως μίας σειράς κοινών δράσεων αναφερόμενος ειδικότερα σε προσκυνηματική περιήγηση με χώρους και σταθμούς στην Ελλάδα και την Τουρκία που συνδέονται με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, επισημαίνοντας ότι οι νεότεροι στα σχολεία αγνοούν ακόμα και τα βασικά ιστορικά πράγματα.

Παρέδωσε, μάλιστα, ως ευλογία στον π. Σπυρίδωνα έντυπο υλικό με τον τίτλο «IN THE FOOTSTEPS OF SAINT PAUL» από προηγούμενη εκδήλωση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενός Ακαδημαϊκού Συμποσίου του έτους 2009 που έγινε επί του θέματος αυτού, με την ευχή να υπάρξει συνεργασία Φαναρίου-Αθηνών, ώστε να επαναληφθεί  κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software