H Wagner παρέδωσε τον οπλισμό της

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η μισθοφορική οργάνωση Wagner ολοκλήρωσε την παράδοση του οπλισμού της στον τακτικό στρατό της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την σύντομης διάρκειας ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης.    

 

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι παρέλαβε περισσότερα από 2.000 κομμάτια οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων και πυραύλων και περισσότερους από 2.500 τόνους πυρομαχικών.

Η παράδοση έγινε κατόπιν συμφωνίας με το Κρεμλίνο σύμφωνα με την οποία η Wagner και ο αρχηγός της Γεβγκένι Πριγκόζιν, σταμάτησαν την βραχύβια ανταρσία τους τον περασμένο μήνα.

 
 

Οι μαχητές της Wagner, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία, είχαν την επιλογή να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στην εξορία στη Λευκορωσία, να ενταχθούν στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι ενέργειες των ανδρών του αποσκοπούσαν στο να διαμαρτυρηθούν για τη διαφθορά και την ανικανότητα της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας να διαχειρισθεί  τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Η ανταρσία θεωρείται ευρέως ότι αποτέλεσε την πιο σοβαρή πρόκληση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Ρωσίας την τελευταία ημέρα του 1999.

Η κρίση εκτονώθηκε με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συνήφθη για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, η ποινική υπόθεση που στοιχειοθετήθηκε κατά του Πριγκόζιν και των μαχητών του ακυρώθηκε.

 

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την εκτίμηση της Ουκρανίας ότι η Wagner είχε στόχο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα ως παραπληροφόρηση την εκτίμηση της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού ότι μέλη της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner είχαν στόχο να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα κατά τη σύντομη ανταρσία του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας Κίριλο Μπουντάνοφ είπε ότι οι μαχητές της Wagner έφθασαν σε πυρηνική βάση στις 24 Ιουνίου και είχαν στόχο να αποκτήσουν μικρά, σοβιετικής εποχής πυρηνικά όπλα, όπως μετέδωσε χθες το Reuters.

«Το Κρεμλίνο δεν έχει τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για την εκτίμηση του Μπουντάνοφ ότι οι μισθοφόροι της Wagner κατάφεραν να φθάσουν στην πυρηνική βάση Voronezh-45 για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.

«Φαίνεται σαν παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

 
TAGS: