Πολάκης στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να χτυπήσει τη διαπλοκή»-Τι είπε για τη Δικαιοσύνη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές προτείνει ο Παύλος Πολάκης. Στη χθεσινή του τοποθέτηση στην Πολιτική Γραμματεία ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ,της διαπλοκής και της δικαιοσύνης.

 

Για την τοπική αυτοδιοίκηση ο Π.Πολάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διείσδυση στην τοπική αυτοδιοίκηση «γιατί απλά δεν λέει κάτι διαφορετικό. Ο τομέας αυτοδιοίκησης αρνείται να δεχτεί τα όσα λέω από το 2014 που ήρθα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία αποτελούν μια άλλη γραμμή η οποία θα μας έκανε διακριτούς. Δηλαδή ότι: Το κεντρικό κράτος είναι για να κάνει 4 δουλειές: να βγάζει το σχέδιο, να μοιράζει τα λεφτά, να θέτει τους κανόνες και να κάνει τον τελικό κατασταλτικό έλεγχο. Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση, αφού πρώτα ενισχυθεί με προσωπικό και πόρους και αφού της μεταφερθούν αδειοδοτικές αρμοδιότητες».

Χαρακτήρισε κεντρικό ζήτημα  το θέμα της διαπλοκής, υποστηρίζοντας πως «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτή τη χώρα αν δεν χτυπηθούν με συγκεκριμένο τρόπο τουλάχιστον κάποιες από τις 100 οικογένειες που εισπράττουν το 50% του τζίρου κάθε δραστηριότητας που υπάρχει στην Ελλάδα. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο της παρουσίας μας η ανυποχώρητη μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Αντί για αυτό δόθηκε ένα εξαιρετικά λάθος μήνυμα στην κοινωνία όταν 2-3 μήνες πριν τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας με απομάκρυνε από τον Τομέα Διαφάνειας». 

 
 

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο θέμα της Δικαιοσύνης: «Δεν αρκεί να λέμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, αλλά θα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις όπως: να παραδεχτούμε ότι τμήμα της Δικαιοσύνης είναι διεφθαρμένη. Ο θεσμός χρειάζεται μαζική αύξηση του αριθμού των δικαστών. Διορθωτικά θεσμικά μέτρα για τις περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος όπως: ενοποίηση προανάκρισης και κύριας ανάκρισης και όχι αναβολές για τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος».

Όπως είπε θα ήθελε  «ο επόμενος πρόεδρος να υπηρετήσει ένα τέτοιο αφήγημα. Αυτά θα πρέπει να είναι κατά την άποψη μου τα τρία θεμελιώδη αγκωνάρια του δημόσιου λόγου μας, αν θέλουμε να ξαναγίνουμε δύναμη διακυβέρνησης. Θεωρώ ότι όλος ο λαϊκός κόσμος που μας ακολούθησε, αυτά τα κατανοεί πλήρως. Τον αφορούν δε πολύ περισσότερο από πλήθος άλλων ζητημάτων που αποτέλεσαν την προμετωπίδα του προγράμματος μας και στα οποία δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση από την κοινωνική τους αντιστοίχιση.

 

Το προηγούμενο διάστημα ήμουν οπαδός της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε εκλογή προέδρου. Μιλώντας με αρκετούς ανθρώπους καταλήγω στην άποψη ότι πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα θέματα (όπως τα παραπάνω) και μετά να πάμε σε εκλογή. Άρα, θεωρώ ότι θα πρέπει να πάμε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μετά από ένα συνέδριο, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επανεπεξεργαστεί προγραμματικά τέτοια βασικά ζητήματα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συνέδριο».

 
TAGS: