Συγχαρητήρια της κυβέρνησης στους «Μαδουραίους» αλλά λουκέτο της πρεσβείας μας στο Καράκας!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οξύμωρα αλαλούμ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με την Βενεζουέλα. Από τη μια το υπουργείο Εξωτερικών στέλνει συχαρίκια στους … Μαδουραίους για την εθνική εορτή της Βενεζουέλας, και από την άλλη ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει λουκέτο στην πρεσβεία μας στο Καράκας, στερώντας τους εκεί χιλιάδες Ελληνες από το μοναδικό, θεσμικό, ουσιαστικό κρίκο τους με την πατρίδα.

Η προ ημερών … ευχετήρια ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε εντύπωση. Πόσο μάλλον, αφού, αμέσως μετά την προηγούμενη εκλογική νίκη της ΝΔ, το 2019, η πρώτη πράξη του τότε υπουργού Εξωτερικών -και νυν Αμυνας- Νίκου Δένδια, ήταν να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

 
 

Ποιος θυμάται σήμερα την αποτυχημένη μαριονέτα, τον Χουάν Γκουαϊδό; Σίγουρα, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε και η ΕΕ, ενώ είναι αμφίβολο εάν τον ξέρει και η … μάνα του. Εξάλλου, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μπίζνες δίνουν και παίρνουν ακόμα και με τον … διάβολο.

Οπως προ ετών, λοιπόν, ΗΠΑ και ΕΕ εποίησαν την ανάγκη φιλοτιμία και έφτασαν στο σημείο να «ψωνίζουν» ενεργειακούς πόρους ακόμα και από τους εχθρούς τους, τους Μαδουραίους, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε «κωλοτούμπα», αρνούμενη την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη του ’19. Τότε, βέβαια, σημαίνουσα προσωπικότης της κυβέρνησης ήταν ο «βενεζουελολόγος», Ιάσων Πιπίνης, ο οποίος εσχάτως αποφάσισε να πολιτευτεί στη Λέσβο, αλλά -και εκεί- είχε ατυχή κατάληξη, αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.

 

Πάντως, αυτά τα αλλοπρόσαλλα μπρος πίσω της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν δημιουργήσει πολύ αρνητικά τελελεσμένα. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η Αθήνα στέλνει συχαρίκια στο Καράκας, η εκεί ελληνική πρεσβεία έχει βάλει λουκέτο.

Κι’ όμως, ο Ν.Δένδιας, στη διάρκεια που ήταν υπουργός Εξωτερικών, με κάθε ευκαιρία διαφήμιζε τα «ανοίγματά» του στη Λατινική Αμερική και την ανάπτυξη των σχέσεων με χώρες της ηπείρου. Αραγε, τα λουκέτα είναι μέρος των των «ανοιγμάτων»; Ετσι, η Αθήνα, μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να συνταχθεί με τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών, οι οποίες όμως τώρα αλλάζουν- καταδίκασε χιλιάδες Ελληνες που ζουν στη Βενεζουέλα να μείνουν χωρίς διπλωματική εκπροσώπηση.

 

Να σημειωθεί ότι οι Ελληνες της Βενεζουέλας ετοιμάζουν, δίχως ωστόσο τη βοήθεια της ελληνικής Πολιτείας, ένα ντοκιμαντέρ για την πλούσια ιστορία του Ελληνισμού στη χώρα. Και όμως, η Αθήνα τους έχει αφήσει στη μοίρα τους, φτάνοντας στο σημείο να κλείσει την πρεσβεία σε μια από τις σημαντικότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σχετικα πρόσφατα, στις 16 Ιουνίου 2023, σε «επιστολή διαμαρτυρίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων της Βενεζουέλας για την απόφαση μόνιμης αναστολής λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στο Καράκας», αναφέρεται:

«Πριν από λίγο καιρό, ενημερωθήκαμε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Η ελληνική πρεσβεία στο Καράκας λειτουργεί τα τελευταία 43 χρόνια και η πρόθεση αυτή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί εύλογη ανησυχία και μια σειρά από ερωτήματα στους περίπου 2.500 Έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στη Βενεζουέλα και στους πολύ περισσότερους συγγενείς τους που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Η αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας στερεί από τους Έλληνες στη χώρα διαμονής τους, τη Βενεζουέλα, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δεσμό με την πατρίδα τους, τη χώρα καταγωγής των γονέων τους. Δημιουργεί ένα αίσθημα θεσμικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας, καθώς και μια ψυχολογία αδυναμίας και εγκατάλειψης από την πατρίδα.

Από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η Ελληνική Πρεσβεία αποτελεί κέντρο ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες της Βενεζουέλας. Διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των Ελλήνων εδώ και των Ελλήνων στην Ελλάδα, αποτελεί αξιόπιστη και σημαντική πηγή πληροφόρησης, αποτελεί τον απαραίτητο δίαυλο για την υποστήριξη και προώθηση δεκάδων περιπτώσεων κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλάδας και Βενεζουέλας.

Εμείς, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Βενεζουέλας, δηλώνουμε την πλήρη διαφωνία μας με την απόφαση για την οριστική αναστολή της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας. Τη θεωρούμε απαράδεκτη και ανάξια των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι δεσμοί των Ελλήνων της Βενεζουέλας με την πατρίδα τους την Ελλάδα θα υποστούν σημαντικό πλήγμα με αυτή την επαίσχυντη και κακώς εννοούμενη αναστολή της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, να επανεξετάσει τη θέση της. Δηλώνουμε δημόσια την ετοιμότητά μας να παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφορία ζητηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για να τεκμηριώσουμε πλήρως την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τα ΜΜΕ να προβούν σε όλες τις δυνατές θεσμικές ενέργειες για την ανατροπή αυτής της απόφασης».

 
TAGS: