Μάτι, ένας χρόνος μετά: Από τις στάχτες του χθες στους εφιάλτες του σήμερα

67182956_10214149760004363_1977480209540055040_n.jpg
0
0
0
s2smodern

Εδώ και έναν χρόνο, όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής, έχει γίνει μόνο κάτι από το 100% των εξαγγελιών και όσων έπρεπε να γίνουν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό το «κάτι» που έγινε αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό του 23%, αν μπορεί κανείς να μιλάει με ποσοστά και αριθμούς μετά από μια τέτοια τραγωδία. Μια τραγωδία όπου 102 άνθρωποι χάθηκαν επειδή τίποτε ή σχεδόν τίποτε δεν έγινε σωστά από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι εκείνες τις ώρες όπου οι ψυχές όλων είχαν σφιχτεί από τις εικόνες της βιβλικής καταστροφής που έρχονταν σε ζωντανή μετάδοση. Εναν χρόνο μετά το Μάτι «πονάει» ακόμη και οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί. Η ζωή, ναι, συνεχίζεται γιατί πάντα αυτό γίνεται, αλλά οι 102 αθώες ψυχές που χάθηκαν, τα καμένα σπίτια, τα καμένα δέντρα και οι κατεστραμμένοι δρόμοι είναι πάντα εκεί για να μας θυμίζουν αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΕΚΜΑ, υπάρχουν ακόμη σπίτια που πρέπει να κατεδαφιστούν αλλά τίποτε δεν έχει γίνει γι’ αυτό.

Τίποτε δεν έχει γίνει και για πολλά ακόμη. Πεντακόσιοι πενήντα άνθρωποι έχουν ξεσπιτωθεί, 2.000 καμένα δέντρα δεν έχουν απομακρυνθεί, όπως δεν έχει απομακρυνθεί και ο αμίαντος σε μεγάλο ποσοστό. Δρόμοι παραμένουν κατεστραμμένοι, πληγές ανοιχτές κι αυτοί για μια περιοχή που τα καλοκαίρια ήταν ένας παράδεισος για τα παιδιά και ησυχαστήριο για τους μεγάλους. Δυστυχώς χρειάστηκαν λίγες ώρες για να μετατραπεί σε κόλαση ο συγκεκριμένος παράδεισος, στον οποίο έναν χρόνο μετά έχουν εκδοθεί μόνο τρεις άδειες ανακατασκευής κατοικιών. Σήμερα πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη μνήμη των 102 θυμάτων στο οποίο έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το απόγευμα, δε, σε κάθε πληγείσα περιοχή θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν και περπατώντας τους δρόμους της φωτιάς θα καταλήξουν σιωπηλά στο λιμανάκι του Ματιού, στις 20:00 όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών. Στο Νέο Βουτζά, θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β' Εισόδου, εκεί που εντοπίστηκαν τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη τους. Στη συνέχεια, περπατώντας προς το Μάτι με προορισμό το ΝΑ.Ο.ΜΑ. θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου, 15 κυπαρισσάκια, αφιερωμένα στους ανθρώπους που χάθηκαν. Ολα καταδεικνύουν ότι εδώ και έναν χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια των πρώτων ημερών μετά την τραγωδία, λειτουργούσε με ρυθμούς χελώνας. Οι πληγέντες είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι, λυπημένοι και οργισμένοι, ειδικά αυτές τις ημέρες που οι μνήμες έρχονται να ξύσουν τις ανοιχτές ακόμη πληγές.

Στην επιστολή που έστειλαν πριν από λίγες ημέρες στη νέα κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησαν «υπέρβαση των εμποδίων και την ταχεία επαναφορά της ζωής σε μια κανονικότητα ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος». Φεύγοντας, τα μάτια πέφτουν στη μεγάλη πινακίδα που στεκόταν πάνω από την Αργυρή Ακτή ως καλωσόρισμα στο Μάτι και είχε μαυρίσει από τη φωτιά. Οι νέοι της περιοχής, όμως, φρόντισαν να τη χρωματίσουν και να μοιράσουν χαμόγελα, έστω και αμυδρά. Το γκράφιτι με το μεγάλο πράσινο μάτι που βρίσκεται σε τοίχο στον παραθαλάσσιο δρόμο θέλει να δείξει σε όλους πως το Μάτι θα γίνει ξανά πράσινο. Μπορεί και να γίνει, μετά από πολλά χρόνια, όταν η 23η Ιουλίου θα αρχίσει να ξεθωριάζει από τις μνήμες μας, όπως είθισται να συμβαίνει με όλα τα γεγονότα, μικρά και μεγάλα, που σημαδεύουν τη ζωή των ανθρώπων και της χώρας όπου ζουν.

Ετικέτες: Νεκροί Ζημιές Φωτιά Μάτι Κάτοικοι Χρόνος Στάχτεςe-genius.gr ...intelligent web software