O Ερντογάν βλέπει Μπάϊντεν, υποδέχεται Πούτιν, είδε Ζελένσκι και ο Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να διεκδικεί ρόλο και να παίζει τελικά ρόλο στο ουκρανικό, βλέποντας τον Ζελένσκι, αναμένοντας συνάντηση με τον Μπάιντεν στο Βίλνιους και με τον Πούτιν στην Τουρκία. Το χειρότερο είναι ότι όσα κάνει ο Ερντογάν θα μπορούσε να τα κάνει ίσως και με μεγαλύτερη άνεση η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε ποτέ κανέναν ρόλο παρά μόνο αυτόν του «φρούραρχου του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης»! Γι ΄  αυτό κι αρκείται σε ένα τηλεφώνημα από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν…

 

Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη.

 
 

Θα υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις, τόνισε

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα παραταθεί η συμφωνία που καθιστά δυνατές τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο, δήλωσε ο Ερντογάν.

Χθες, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

 

Μετά τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν στο Μέγαρο Βαχντετίν, Ερντογάν και Ζελένσκι θα έχουν συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες τους για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που πρόκειται να εκπνεύσει στις 17 Ιουλίου και της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, περισσότεροιαπό 32 τόνοι σιτηρών μεταφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Μετά τη συνάντηση, Ερντογάν και Ζελένσκι δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι “πολύ σημαντικές”.

“Η ασφάλεια — τόσο στην περιοχή μας της Μαύρης Θάλασσας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. Είμαι ευγνώμων για τη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ειρηνευτικό σχέδιο. Η προστασία των χωρών μας, των λαών μας και των συμφερόντων μας. Προσοχή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που προετοιμάζεται”, έγραψε στο Twitter.

Ο  Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία «τον επόμενο μήνα», ανακοίνωσε  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μελετήσαμε το πώς θα μπορούσαμε να παρατείνουμε τη συμφωνία» για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα «πέραν της 17ης Ιουλίου», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Ίσως αναθεωρώντας τη κάθε τρεις μήνες, αυτό ελπίζουμε. Μιλήσαμε [με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι] απόψε και ελπίζω πως θα μιλήσουμε [για το ζήτημα με τον κ. Πούτιν] τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν στον Τύπο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Μητσοτάκη εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία».

 
TAGS: