Πυρομαχικά διασποράς θα δώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, ανέφεραν χθες Πέμπτη η εφημερίδα New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές τους στην κυβέρνηση χωρίς να τις κατονομάσουν.

 

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα μέχρι στιγμής. «Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «εξετάζει» την αποστολή των αμφιλεγόμενων πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

 
 

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επίσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο. Το Κίεβο ζητεί εδώ και καιρό να του διατεθούν τέτοια πυρομαχικά.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.

 

Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη σύμβαση του Όσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Όμως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία την έχουν κυρώσει.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ράιντερ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς. Οι ΗΠΑ έχουν τέτοια πυρομαχικά στις αποθήκες τους, συμπλήρωσε.

 

Κατά ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη προσφερθεί -και χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό- κάποια τέτοια πυρομαχικά.

Η προμήθεια νέων ποσοτήτων πυρομαχικών διασποράς δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από το Πεντάγωνο ήδη σήμερα.

TAGS: