Αυτά θα ζητήσει η Τουρκία: Πάγωμα γεωτρήσεων και συνομοσπονδία ή δύο κράτη

qbb5lnupkemf3xmzsqe6.jpg
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Έρχεται νέα Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ,πιθανότατα το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία αναμένεται να βάλει επίσημα στο τραπέζι το μοντέλο της συνομοσπονδίας, θέτοντας ως εναλλακτική επιλογή τα δύο κράτη αλλά και να επιδοθεί σε έναν εκβιασμό για τους φυσικούς πόρους. Συγκεκριμένα θα ζητήσει να σταματήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις γεωτρήσεις, ώστε κι αυτή να σταματήσει να παρανομεί.

Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως με τις κινήσεις τους αυτές η μπάλα θα βρεθεί στο γήπεδο του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος φέρεται στο παρελθόν να έχει συζητήσει τα σενάρια αυτά τόσο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με τον Κουντρέτ Οζερσάι. Η άτυπη Πενταμερής, που θα ακολουθήσει συνάντησης Αναστασιάδη και Ακιντζί, χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί η συνέχεια. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Προφανώς, το ίδιο θα ζητήσει και η Τουρκία, εάν και εφόσον αποδεκτεί την κυπριακή εισήγηση. Να παγώσει, δηλαδή, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θεωρηθεί ως μια win-win κατάσταση, ωστόσο στην περίπτωση αυτή δεν θα ισχύει. Και τούτο επειδή θα είναι στην πραγματικότητα εξίσωση ενός προγράμματος που έχει διαμορφωθεί και εφαρμόζεται από ένα κυρίαρχο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις επιδρομικές επεκτατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως φαίνεται η Κύπρος σέρνεται για άλλη μία φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους "συμμάχους" της, με τις πιέσεις να έρθει σε ένα συμβιβασμό με την Άγκυρα να είναι τεράστιες.

Πάντως η επιλογή των δύο κρατών ίσως να είναι πιο συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού σαν κυρίαρχο κράτος ( και μάλιστα εντός ΕΕ) θα μπορέσει να φροντίσει για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της, από μία επιλογή ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας όπου θα υποβιβάσει τους Ελληνοκυπρίους σε κοινότητα και θα τους αφήσει ομήρους κι ανοχύρωτους στις διαθέσεις της Άγκυρας (η οποία αρνείται οποιαδήποτε πρόταση αποχώρησης του συνόλου των στρατευμάτων της από το νησί), χωρίς δυνατότητα αυτοπροστασίας. Επιπλέον η επιλογή των δύο κρατών θα είναι συμφέρουσα και για την Ελλάδα αφού το νησί (έστω και ακρωτηριασμένο με τη βούλα πλέον) θα συνεχίσει να έχει έναν καθαρό ελληνικό και συμμαχικό χαρακτήρα και μάλιστα αν εξοπλιστεί ίσως μπορέσει να εφαρμοστεί και στην πράξη το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου εναντίον της Τουρκίας.

Ετικέτες: Κύπρος Τουρκία Συνάντηση ΑΟΖ Συνομοσπονδία Γεωτρήσεις