x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η Δύση που δεν του δίνει κι άλλα όπλα φταίει για την αναποτελεσματικότητα της αντεπίθεσης λέει ο Ζελένσκι

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε μια «ισχυρή» απάντηση μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον πολυκατοικίας στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.

«Σίγουρα θα δώσουμε απάντηση στον εχθρό. Ισχυρή (απάντηση)», ανέφερε στο Telegram o Ζελένσκι συνοδεύοντας την ανάρτησή του με βίντεο στο οποίο φαίνονται πολλά κτίρια της πόλης που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Έπειτα από «ρωσική πυραυλική επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν», σύμφωνα με τον Κλιμένκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ή θυμάτων στα ερείπια.

«Ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος δύο τμημάτων του κτιρίου καταστράφηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Μακσίμ Κοζίτσκι, ανήρτησε βίντεο διάρκειας 13 δευτερολέπτων στο οποίο φαίνεται μια τετραώροφη πολυκατοικία, με μέρη των πιο ψηλών ορόφων της να λείπουν ή να έχουν γίνει συντρίμμια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Λβιβ Αντρίι Σαντόβιι σχολίασε στο Telegram ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον πολιτικών υποδομών της Λβιβ από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολή» στην Ουκρανία.

 

Σοβαρές ζημιές

Στη διάρκεια της νύκτας ο Κοζίτσκι είχε κάνει λόγο για «εχθρικούς πυραύλους» που κατευθύνονταν προς τις δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας, επικαλούμενος τον ουκρανικό στρατό.

«Σειρά εκρήξεων» ακούστηκε στη συνέχεια στη Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες, περισσότερα από 50 διαμερίσματα καταστράφηκαν (…) Ένα κτίριο γραφείων υπέστη ζημιές, όπως και το κτίριο σχολείου και η εστία του Πολυτεχνείου της Λβιβ», τόνισε ο Σαντόβιι.

«Από την πρώτη έκρηξη έπεσαν οι γλάστρες από το παράθυρο», δήλωσε μία κάτοικος της Λβιβ στο Radio Liberty, έναν ραδιοφωνικό σταθμό που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. «Η δεύτερη έκρηξη τα κατέστρεψε όλα. Δεν μένει πια τίποτα. Όλα εξαφανίστηκαν», πρόσθεσε.

Η Λβιβ βρίσκεται πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο του πολέμου, όμως έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος επιθέσεων.

Τη νύκτα της 19ης προς την 20η Ιουνίου «κρίσιμη υποδομή» της Λβιβ επλήγη από drones, είχε δηλώσει ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Μάρτιο σε πλήγμα εναντίον της συνοικίας Βελίκα Βιλτσανίτσια, στην περιφέρεια της Λβιβ.

Αντεπίθεση

Επί του πεδίου, ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι η παράδοση με αργούς ρυθμούς όπλων στην Ουκρανία καθυστέρησε την αντεπίθεση του Κιέβου, γεγονός που επέτρεψε στη Μόσχα να ενισχύσει την άμυνά της στις κατεχόμενες περιοχές, κυρίως τοποθετώντας νάρκες.

«Ήθελα η αντεπίθεσή μας να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, διότι όλοι κατανοούσαν ότι, αν η αντεπίθεση ξεκινήσει αργότερα, τότε μεγαλύτερο μέρος του εδάφους μας θα ναρκοθετηθεί (…) Δίνουμε στον εχθρό μας τον χρόνο και την ευκαιρία να τοποθετήσει περισσότερες νάρκες και να προετοιμάσει τις γραμμές άμυνάς του», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος από την Οδησσό στη δημοσιογράφο Έριν Μπερνέτ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες, Τετάρτη, αλλά είχε μαγνητοσκοπηθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι δυσκολίες στο πεδίο της μάχης ανάγκασαν τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρούν πιο αργά την αντεπίθεσή τους.

Ο Ουκρανός ηγέτης πιέζει τακτικά τις ΗΠΑ και τους δυτικούς εταίρους του να προσφέρουν στη χώρα του πιο σύγχρονα όπλα, όπως μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους και αμερικανικής κατασκευής πολεμικά αεροσκάφη F-16.

«Είμαι ευγνώμων προς τις ΗΠΑ (…) αλλά τους είχα πει, όπως και στους Ευρωπαίους, ότι θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την αντεπίθεσή μας νωρίτερα και ότι θα χρειαζόμασταν κάθε είδους όπλα και εξοπλισμό για αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα F-16 ο Ζελένσκι σημείωσε ότι «στοχος δεν είναι καν να αποκτήσει η Ουκρανία πλεονέκτημα στους αιθέρες έναντι των Ρώσων». «Στόχος είναι να είμαστε ίσοι. Τα F-16 δεν βοηθούν μόνο όσους βρίσκονται στο πεδίο της μάχης να προχωρούν. Απλώς είναι πολύ δύσκολο χωρίς κάλυψη από αέρος», υπογράμμισε.

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software