Το Ιράν προχωρά στη σύλληψη δεξαμενόπλοιου που μετέφερε «λαθραία» 900 τόνους καυσίμου

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει «λαθραία» 900 μετρικούς τόνους καυσίμου θέτοντας υπό κράτηση τα 12 μέλη του πληρώματός του, εκτελώντας διαταγή δικαστηρίου, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS του Ιράν.

Δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το πλοίο.

 

Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης  – Στο ιρανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε η επιτετραμμένη της Βρετανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και ένα νέο καθεστώς που δίνει περισσότερες εξουσίες για να στοχοποιούνται οι Ιρανοί που λαμβάνουν τις αποφάσες για τις “εχθρικές τους ενέργειες” στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο εξωτερικό.

 

Ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, που κατεστάλη, ξέσπασε στο Ιράν μετά τον θάνατο ενώ τελούσε υπό κράτηση, τον Σεπτέμβριο του 2022, της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

‘Εκτοτε, “το ιρανικό καθεστώς αύξησε θεαματικά τις απόπειρές του να φιμώσει το κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο δεν περιορίστηκε ποτέ στην ιρανική  επικράτεια”, δήλωσε ο επικεφαλής τη βρετανικής διπλωματίας Τζέιμς Κλέβερλι.

 

Η αντίδραση της Τεχεράνης δεν άργησε. Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε την ίδια ημέρα η επιτετραμμένη της Βρετανίας στην Τεχεράνη για να της επιδοθεί διαμαρτυρία για “καταστροφικές ενέργειες” μετά την ανακοίνωση του Λονδίνου για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε χθες ένα νέο καθεστώς κυρώσεων που θα δώσει στο Λονδίνο περισσότερη εξουσία να στοχεύει τους Ιρανούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τις “εχθρικές τους δραστηριότητες” στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο.

“Σε απάντηση στις καταστροφικές και παρεμβατικές ενέργειες και δηλώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ιζαμπέλ Μαρς, επιτετραμμένη της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών”, σύμφωνα με το Irna.

Το υπουργείο “θεώρησε τις δηλώσεις και τις θέσεις των βρετανικών αρχών καθώς και τις πρόσφατες κυρώσεις (…) ως παράνομη και παρεμβατική ενέργεια”, πρόσθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το νέο καθεστώς κυρώσεων της Βρετανίας εισάγει νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία πρόσωπα και οντότητες μπορούν να στοχοποιηθούν, κυρίως οι “δραστηριότητες του καθεστώτος που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως”, “η χρήση και η διάδοση ιρανικών όπλων και τεχνολογιών όπλων.

Οι κυρώσεις αυτές προστίθενται σε εκείνες που έχει ήδη λάβει το Λονδίνο για την καταστολή από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο του 2022, της Μαχσά Αμινί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις τους κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 
TAGS: