Εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν; – Υπό έρευνα οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Δύο οικογένειες στο Αφγανιστάν – οκτώ άνθρωποι εκ των οποίων τρία παιδιά – φέρεται να σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς πριν δέκα χρόνια

Οι ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας υπόκεινται σε ανεξάρτητη έρευνα ως ύποπτες για παράνομες δραστηριότητες και συγκεκριμένα για φονικές επιδρομές πριν από δέκα χρόνια στο Αφγανιστάν.

Η έρευνα, η οποία προαναγγέλθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και άρχισε τον Μάρτιο, «βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο των ακροάσεων επί της ουσίας και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι οι κατηγορίες είναι σχετικές με τη συμπεριφορά των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας», διευκρίνισε ο Μπεν Ουάλας σε γραπτή δήλωσή του στο κοινοβούλιο.

«Η επιβεβαίωση αυτή γίνεται υπό τις έκτακτες περιστάσεις της εν λόγω έρευνας, όπου οι δραστηριότητες του οργάνου αυτού συνιστούν το επίκεντρο των ερευνών», πρόσθεσε τονίζοντας τον έκτακτο χαρακτήρα της επίκλησης των δραστηριοτήτων των ειδικών δυνάμεων.

 

Η έρευνα καλύπτει την περίοδο από τα μέσα του 2010 έως τα μέσα του 2013, περίοδο κατά την οποία δύο οικογένειες στο Αφγανιστάν – οκτώ άνθρωποι εκ των οποίων τρία παιδιά – φέρεται να σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς των βρετανικών ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επιδρομών στο Αφγανιστάν το 2011 και 2012.

Έρευνα του BBC που μεταδόθηκε πριν από έναν χρόνο και είχε κάνει μεγάλο θόρυβο στη Βρετανία είχε εντοπίσει 54 περιπτώσεις ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο Αφγανιστάν κάτω από ύποπτες συνθήκες από μια μονάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, γεγονότα που είχε αποκρύψει η ιεραρχία τους.

Στην Αυστραλία, εσωτερική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 39 άμαχοι και φυλακισμένοι «σκοτώθηκαν παράνομα» στο Αφγανιστάν από τις αυστραλιανές ειδικές δυνάμεις. Ένας βετεράνος στρατιώτης ηλικίας 41 ετών κατηγορείται για έγκλημα πολέμου και συνελήφθη τον Μάρτιο.

TAGS: