Η Ιαπωνία θα απορρίψει στον ωκεανό 1,33 εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού από τη Φουκουσίμα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να απορρίψει στον ωκεανό επεξεργασμένα ραδιενεργά ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ανησυχούν και να αντιδρούν στα σχέδια.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, που αυτή την περίοδο επισκέπτεται την Ιαπωνία, συναντήθηκε την Τετάρτη 5/7 με κατοίκους της Φουκουσίμα σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει για τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η ΔΟΑΕ ενέκρινε την Τρίτη 4/7 τα σχέδια αυτά, να απορριφθούν στον ωκεανό περίπου 1,33 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού που είναι αποθηκευμένοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Έπειτα από εξέταση που διήρκεσε δύο χρόνια, ο ΙΑΕΑ ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας συμφωνούν με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας και πως θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

Στη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη στην Ιγουάκι, περίπου 60 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό, ο Γκρόσι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανησυχίες.

«Όλα αυτά τα γραφήματα και τα περίπλοκα στατιστικά στοιχεία είναι ένα πράγμα, αλλά η πραγματικότητα, η πραγματικότητα των ανθρώπων, η πραγματικότητα της οικονομίας, η πραγματικότητα της κοινωνικής διάθεσης και των αντιλήψεων ενδέχεται να είναι διαφορετική», παραδέχθηκε ενώπιον των κατοίκων και τοπικών αξιωματούχων.

Το νερό από τη Φουκουσίμα έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Πριν απορριφθούν στον Ειρηνικό, τα επεξεργασμένα ύδατα θα αραιώσουν ώστε τα επίπεδα του τριτίου σ’ αυτά να είναι πολύ κάτω από τα διεθνώς εγκεκριμένα.

Γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας, όπως η Κίνα, αντιτίθενται στα σχέδια αυτά, όπως και κάποιοι κάτοικοι της Φουκουσίμα, κυρίως οι αλιείς που ανησυχούν ότι οι καταναλωτές δεν θα αγοράζουν τα προϊόντα τους.

Ο Τέτσου Νοζάκι, πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδικάτων αλιέων της Φουκουσίμα, δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει λανθασμένη αντίληψη για την άποψη της κοινωνίας, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με τα σχέδια αυτά.

«Εμείς, οι αλιείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδρούμε με συναισθηματικό τρόπο και να σκληρύνουμε τη στάση μας», επεσήμανε ο Νοζάκι μιλώντας στον Γκρόσι.

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ ωστόσο υπογράμμισε ότι ο ρόλος του οργανισμού δεν είναι να «συγκαλύπτει» κάτι «κακό».

«Δεν πρόκειται για εξαίρεση, ένα περίεργο σχέδιο που καταρτίστηκε αποκλειστικά για να εφαρμοστεί εδώ», διαβεβαίωσε.

«Πρόκειται, όπως το πιστοποιεί ο ΙΑΕΑ, για μια γενικότερη πρακτική που είναι αποδεκτή και έχει δοκιμαστεί σε πολλές περιοχές, σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν έχει «μαγικό ραβδί» για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά υπογραμμίζοντας ότι ο οργανισμός θα δημιουργήσει μόνιμο γραφείο στην περιοχή για να εποπτεύει τη διαδικασία.

Ο Γκρόσι αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και στη συνέχεια γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας, ανάμεσά τους η Νότια Κορέα.

TAGS: