Σοϊγκού: «Γιατί απέτυχε η ανταρσία της Βάγκνερ»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ανταρσία της Wagner απέτυχε χάρη στην «αφοσίωση του ρωσικού στρατού», υποστήριξε σήμερα ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, εκ των βασικών στόχων των στασιαστών, ο οποίος απευθύνεται δημόσια για πρώτη φορά από τα γεγονότα.

 

«Τα σχέδιά της απέτυχαν κυρίως διότι τα μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επέδειξαν πίστη στον όρκο και το καθήκον τους», δήλωσε ο Σοϊγκού περιγράφοντας την στάση της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ως «απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ρωσίας», η οποία «δεν επηρέασε» το έργο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία».

Ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε την ανταρσία (23-23 Ιουνίου) με διατυπωμένο στόχο την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Σοϊγκού και του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Βαλέρι Γκερασίμοφ ως «ανίκανων». Η ανεμπόδιστη προέλαση των δυνάμεων της Wagner προς την Μόσχα διακόπηκε έπειτα από συμφωνία Πριγκόζιν-Κρεμλίνου με μεσολαβητή τον πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

 

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν μία εικόνα «κανονικότητας» μετά την ανταρσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πόζαρε μαζί με στρατιώτες ή είχε επανειλημμένες και απροσδόκητες επαφές με πλήθη ανά την Ρωσική Ομοσπονδία.

Την μεθεπομένη της ανταρσίας της Wagner η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του ρώσου υπουργού Αμυνας κατά την διάρκεια επιθεώρησης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ομως, σύμφωνα με στρατιωτικούς blogger, το οπτικό αυτό υλικό είναι προγενέστερο της ανταρσίας. Στην συνέχεια, ο Σοϊγκού εμφανίσθηκε σε συνεδρίαση μαζί με τον Πούτιν. Μέχρι σήμερα, δεν είχε κάνει δημόσιες δηλώσεις.

 

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ωστόσο δεν έχουν εμφανισθεί δημόσια μετά την ανταρσία. Ανάμεσά τους ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, υποδιοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας τις φήμες ότι έχουν συλληφθεί ή παυθεί.

TAGS: