Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν βάσεις της Βάγκνερ στη Λιβύη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Πλήγματα τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αεροπορική βάση στην ανατολική Λιβύη όπου είναι εγκατεστημένοι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα, δήλωσε στρατιωτική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε πως UAVs «άγνωστης προέλευσης» έπληξαν «την αεροπορική βάση αλ Χαρούμπα, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βεγγάζης (ανατολικά), όπου βρίσκονται στοιχεία του ομίλου Βάγκνερ».

Τα πλήγματα «δεν προκάλεσαν θύματα», πρόσθεσε.

 

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη σε μείζονα πολιτική κρίση μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι ο διχασμός Ανατολής και Δύσης και οι επεμβάσεις διαφόρων ξένων δυνάμεων.

Από τον Απρίλιο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020, ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, χρησιμοποίησε μαχητές από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Νιγηρία και τη Συρία, αλλά πάνω απ’ όλα μισθοφόρους της Βάγκνερ, στην αποτυχημένη εκστρατεία του με σκοπό να κυριεύσει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

 

Έκτοτε, εκατοντάδες μέλη της Βάγκνερ παραμένουν ενεργά στη χώρα, στο ανατολικό της τμήμα, όπου βρίσκονται τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου, καθώς και στον νότο· μέρος της δύναμης πάντως έχει φύγει, κατευθύνθηκε εν μέρει στο Μαλί και εν μέρει στην Ουκρανία, όπου οι μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό του ρωσικού τακτικού στρατού.

 
TAGS: