Δίκη για το Μάτι: Αποζημίωση 310.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ακόμη μια απόφαση που δικαιώνει συγγενείς θύματος της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι εκδόθηκε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Το δικαστήριο με την υπ’αριθμ. 8941/2023 απόφασή του επιδίκασε αποζημίωση ύψους περίπου 310.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης σε συγγενείς θύματος από την τραγική πυρκαγιά.

 
 

Ωστόσο, σε αυτή την απόφαση, εκτός από την πυροσβεστική επιρρίπτονται ευθύνες και στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Μαραθώνα, ενώ έχει εκδοθεί ήδη άλλη μια απόφαση που αφορούσε στην καταβολή αποζημίωσης 330.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς μιας 77χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της στη φωτιά και όχι στη θάλασσα.

 

«Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι κομβική και πολύ σημαντική διότι πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αφορά θύμα, που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί από τον όλεθρο της φωτιάς.

Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα» αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας του θυματος Κωνσταντίνος Φούσσας και Δημήτρης Σκύδρας.

 
 

Η υπόθεση αφορά στην Ε.Σ, η οποία πνίγηκε στην προσπάθεια της να ξεφύγει από τη φωτιά. Στην αγωγή τους οι συγγενείς υποστήριζαν πως οι παραλείψεις των οργάνων του κράτους, είχε ως αποτέλεσμα τον «βασανιστικό και επίπονο θάνατο της συγγενούς τους, η οποία παρά την ηλικία της ήταν υγιής και αυτοεξυπηρετούνταν».

Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η συγγενής τους, στην προσπάθεια της να σωθεί από την φονική πυρκαγιά κατευθύνθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί παρέμεινε αβοήθητη και πνίγηκε τελείως μόνη.

Σε ότι αφορά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης κατάθεσε ένας ακόμα αξιωματικός που υπηρετούσε την κρίσιμη ημέρα στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Ο Μιχάλης Αυγουλέας επιβεβαίωσε στο δικαστήριο ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς εκεί που χτυπούσε – όπως χαρακτηριστικά είπε- η καρδιά του κράτους, δεν γνώριζαν ούτε για τους νεκρούς στο Μάτι, ούτε για τους πνιγμένους στη θάλασσα που είχαν φτάσει εκεί με την ελπίδα να σωθούν.

 

Και αυτός ο μάρτυρας είπε ότι ενημερώθηκαν για την κατάσταση μετά το σήμα που έφτασε από τη Δανία. «Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα» είπε ο μάρτυρας επιβεβαιώνοντας την κατάθεση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Σταύρου Μπάνου.

TAGS: