x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν και παρέμβαση ΗΠΑ για αποκλιμάκωση

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι ΗΠΑ, οι οποίες φιλοξενούν διαπραγματεύσεις στο έδαφός τους ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, κάλεσαν χθες Τετάρτη τα μέρη να αποκλιμακώσουν την ένταση, μετά τους θανάτους τεσσάρων αρμένιων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από αζερικά πυρά νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

 

«Ενεθάρρυνα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ειρήνη, καθώς και να αποφεύγουν τις προκλήσεις και να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη», ανέφερε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, αφού υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν και του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν προειδοποίησε νωρίτερα εναντίον του «υψηλού κινδύνου αποσταθεροποίησης στον νότιο Καύκασο» μετά τα νέα αιματηρά επεισόδια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 
 

Οι ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχες για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», δήλωσε από την πλευρά του στον Τύπο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ.

Τόνισε πως τα γεγονότα δείχνουν πως χρειάζεται περισσότερος «άμεσος διάλογος» μεταξύ των μερών για τη διεκδικούμενη περιοχή, προκειμένου να καταλήξουν σε «διαρκή ειρήνη».

 

Ερωτηθείς εάν οι εξελίξεις θα είχαν συνέπειες στις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε καμία «αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα», επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν χθες.

Ο Βεντάντ Πατέλ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες της προηγουμένης ανάμεσα στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, τον αρμένιο και τον αζέρο ομόλογό του.

 

Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών σε κέντρο διασκέψεων κοντά στην Ουάσιγκτον κι αναμένεται να ολοκληρωθούν αργότερα σήμερα, παρόντος του κ. Μπλίνκεν.

Το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται στρατιωτικά από την Αρμενία, ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, ο πρώτος από τους οποίους ξέσπασε όταν κατέρρεε η ΕΣΣΔ κι ο δεύτερος το φθινόπωρο του 2020.

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software