Αποστολάκης: «Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, μπορεί να κλιμακωθεί η κατάσταση»

yetha_episkepseis_10.jpg
0
0
0
s2smodern

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του Β’ κύκλου εργασιών του Διεθνούς Θερινού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου 2019 ‘’New State of Affairs in the Western Balkans and the Eastern Mediterranean’’, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, κάνοντας λόγο για έναν δύσκολο γείτονα.

Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως η συσσώρευση ένταση εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος και ενέχει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης. Όπως είπε, «η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων και προβλημάτων, με ορθολογικό τρόπο και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, που να ευνοεί την εξασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων. Και σαφέστατα, σε ένα τόσο κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο, η αμυντική διπλωματία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας». Και πρόσθεσε: «Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πάροχο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η Ελλάδα οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης». Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι «έχουμε να συμβιώσουμε με έναν δύσκολο γείτονα» και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία.

Η στάση μας αυτή είναι αυτονόητο δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως αδυναμία». Επίσης, αναφερόμενος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ Ελλάδας Τουρκίας, επανέλαβε: «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός. Επιδιώκουμε την ύφεση της έντασης, καθώς, όπως λέω πάντα, η συσσώρευση έντασης εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος και ενέχει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή, όμως, προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η πολιτική βούληση, αλλά και η αποτρεπτική ισχύς και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών, έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις». Με αφορμή, δε, την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήρε τη στάση της διεθνούς κοινότητας ιδιαίτερα της ΕΕ, που «για πρώτη φορά στέλνει ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας, και σαφούς υποστήριξης των θέσεων της Κύπρου». Παράλληλα, επανέλαβε ότι «επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου και παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους για τις επόμενες ενέργειες».

Για τη δραστηριότητα που θα έχουν δεν έχει εκδοθεί καμία NAVTEX και δεν έχει δοθεί καμία ένδειξη, ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι η Aγκυρα προσπαθεί να κρατήσει την Αθήνα απασχολημένη σε πολλαπλά μέτωπα. Την ίδια στιγμή, ορισμένες «χαμηλής πολιτικής» κινήσεις βελτίωσης του κλίματος προχωρούν, παρότι κρίνονται ανεπαρκείς, όπως η –διαρκώς αναβαλλόμενη– ακτοπλοϊκή σύνδεση Λαυρίου – Τσεσμέ, που, θεωρητικά, αρχίζει αύριο. Στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας δεν αποπροσανατολίζονται. Ο αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς επισκέφθηκε σχεδόν κάθε μονάδα στο Ανατολικό Αιγαίο κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως άλλωστε και ο αρχηγός ΓΕΝ Νίκος Τσούνης, ενώ διαρκής είναι η κινητικότητα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρήστου Χριστοδούλου, ενός ανώτατου αξιωματικού που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τη δημοσιότητα, αλλά εργάζεται σιωπηρά «κάτω από τα ραντάρ», προκειμένου καθετί που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των Ε.Δ. να βρίσκεται στον ανώτατο βαθμό διαθεσιμότητας. Στο ΓΕΕΘΑ επικρατεί ικανοποίηση για την προώθηση ορισμένων ζητημάτων που αφορούν την αύξηση των δυνατοτήτων των Ε.Δ., ανάμεσα στα οποία και η εξοικείωση των ελληνικών πληρωμάτων με το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3, που συνεχίζει τις δοκιμαστικές πτήσεις.

Ετικέτες: Τουρκία Μήνυμα Προκλήσεις Ετοιμότητα Αποστολάκηςe-genius.gr ...intelligent web software