«Πέταξαν τη σκούφια τους» στην Τουρκία με τον Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το ιδανικό και το ιδεατό σενάριο για την Τουρκία επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Από την Άγκυρα είχε… δοθεί το σήμα πριν τις εκλογές, διαμηνύοντας μέσω επιχειρηματικών κύκλων, αλλά και διπλωματικών κύκλων, ότι ο Γ. Γεραπετρίτης θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν ως Υπουργός Επικρατείας, ο έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της μεταπολίτευσης, που «ακρωτηρίασε» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την περιβόητη δήλωση για τα 6 μίλια (σ.σ. ως «κόκκινη γραμμή»…).

Στις 21 Ιουνίου (πριν τις εκλογές), η δήλωση αυτή για τα 6 μίλια, «ήταν το πράσινο φως, προκειμένου η Τουρκία έπειτα από λίγες μόλις ώρες, να προωθήσει τον στόλο της αλλά και το ερευνητικό σκάφος σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ευοίωνη για την Άγκυρα. Ο Γεραπετρίτης αντί εισηγηθεί και να πιέσει ώστε η κυβέρνηση να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, προκειμένου να ακυρώσει έμπρακτα το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, έμεινε άπραγος. Το αποτέλεσμα δεν το φανταζόταν ο Ερντογάν ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Οι τουρκικές φρεγάτες όχι μόνο έφτασαν στα ανοιχτά της Σητείας, παρεμποδίζοντας ερευνητικά πλοία που λειτουργούσαν για λογαριασμό της Ελλάδας, αλλά η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να επεκτείνει το περιβόητο Casus Belli και στην Κρήτη!»

Σήμερα, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Hurriyet σχολιάζει μεταξύ άλλων, ότι, όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. με τον Χακάν Φιντάν), έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στο ΥΠΕΞ τον έμπιστό του.

TAGS: