x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«Κανένας εκβιασμός δεν θα περάσει» δήλωσε ο Πούτιν και μίλησε ξανά για προδοσία χωρίς να ονομάζει τον προδότη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε  προς το έθνος, μιλώντας για τη ματαιωθείσα ένοπλη ανταρσία και ευχαρίστησε τους Ρώσους πολίτες για τον “πατριωτισμό”, την αντοχή και την ενότητά τους. “Αυτή η αλληλεγγύη των πολιτών έδειξε ότι κάθε εκβιασμός (…) είναι καταδικασμένος να αποτύχει”, δήλωσε κατά την ομιλία του.

 

Η Ρωσία απέδειξε ότι ο “εκβιασμός” είναι καταδικασμένος μετά την ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ, όπως δήλωσε.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε επίσης τους μαχητές και τους διοικητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ που απέτρεψαν την αιματοχυσία. Δήλωσε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα τους επιτρέψει να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία αν το επιθυμούν ή να ενταχθούν στις τάξεις του ρωσικού στρατού υπογράφοντας συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή απλά να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

 

Ο Πούτιν δεν έκανε καμιά αναφορά στον αρχηγό της Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε της ανταρσίας.

Δήλωσε επίσης ότι έδωσε εντολή “να αποφευχθεί η αιματοχυσία” που ήθελαν όπως τόνισε η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατά τη διάρκεια της ματαιωθείσας ανταρσίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ.

 

“Ήδη από την αρχή των γεγονότων, ελήφθησαν μέτρα βάσει των άμεσων οδηγιών μου ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη αιματοχυσία”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος, εκτιμώντας ότι η Δύση, η Ουκρανία ήθελαν “μια τέτοια αδελφοκτόνα έκβαση”. Η Ουκρανία και η Δύση ήθελαν οι Ρώσοι να σκοτωθούν μεταξύ τους, υπογράμμισε.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον αρχηγό της παραστρατιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης  Βάγκνερ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι “πρόδωσε τη χώρα του και τον λαό της”, ενώ “έλεγε ψέματα” στους άντρες του.

 

Μίλησε επίσης για το “θάρρος και την ανιδιοτέλεια των ηρωικών αεροπόρων που έπεσαν στη μάχη”, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει επισήμως ανακοίνωση για τα αεροσκάφη που η Βάγκνερ λέει ότι κατέρριψε κατά τη διάρκεια της πορείας της προς τη Μόσχα.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των διοικητών της οργάνωσης Βάγκνερ είναι επίσης Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στον λαό τους και στο κράτος. Το έχουν αποδείξει με το θάρρος τους στο πεδίο της μάχης”, υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε  φόρο τιμής στους πιλότους οι οποίοι σκοτώθηκαν στη ματαιωθείσα ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πληροφορίες ρώσων μπλόγκερ που έκαναν λόγο για καταρρίψεις ελικοπτέρων και αεροσκάφους από τους στασιαστές.

«Το θάρρος και η αυτοθυσία των πεσόντων ηρώων πιλότων έσωσε τη Ρωσία από τραγικές καταστροφικές συνέπειες», είπε ο ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος προς τους πολίτες, του πρώτου αφού η ανταρσία της Βάγκνερ έλαβε τέλος το Σάββατο.

Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένας επίσημος απολογισμός των θυμάτων· η Μόσχα δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε πόσα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, ούτε πόσοι χειριστές ή/και μέλη πληρωμάτων σκοτώθηκαν.

Πάντως ρώσοι χρήστες της πλατφόρμας Telegram που παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους το μπλογκ Rybar, που έχει κάπου ένα εκατομμύριο ακολούθους, έκαναν λόγο το Σάββατο για 13 ως 20 αεροπόρους νεκρούς και καταρρίψεις τριών ελικοπτέρων ηλεκτρονικού πολέμου Mi-8 MTPR, ενός αεροσκάφους επιτήρησης Ιλιούσιν Il-18 και δύο επιθετικών ελικοπτέρων, ενός Καμόφ Ka-52 κι ενός Mi-35, μεταξύ άλλων. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο κ. Πούτιν είπε πως άφησε τη σχεδόν 24ωρη ανταρσία να εξελιχθεί διότι ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία και επέρριψε σε ορισμένους ηγέτες της Βάγκνερ την ευθύνη για τους θανάτους.

«Τους είπαν ψέματα», δήλωσε αναφερόμενος αντίστοιχα στους μισθοφόρους και επικεφαλής τους, «τους έσπρωξαν στον θάνατο», τους ώθησαν «να πυροβολήσουν τους δικούς τους».

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον επικεφαλής της Βάγκνερ, τον επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο κ. Πούτιν ανέφερε πως όσοι μαχητές της εταιρείας μισθοφόρων αποφάσισαν να μην υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας μπορούν να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία ή να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.

Ο κ. Πούτιν, που αυτοπροβλήθηκε όπως συνηθίζει ως εγγυητής της «σταθερότητας» της Ρωσίας, δεν έδωσε στο χθεσινό διάγγελμα λεπτομέρειες για τη συμφωνία που κλείστηκε ώστε να τερματιστεί η ανταρσία ή τους όρους της.

Ρώσος βουλευτής με επιρροή ωστόσο απαίτησε οι στασιαστές να τιμωρηθούν.

«Δεν πιστεύω πως αξίζουν συγχώρεση οι στασιαστές που σκότωσαν πιλότους, τους συντρόφους τους στα όπλα», τόνισε ο Λεονίντ Σλούτσκι. «Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να υποστούν την πιο αυστηρή τιμωρία».

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software