x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Οι ΗΠΑ και η Νούλαντ «χαϊδεύουν» την Τουρκία!

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι ψευδαισθήσεις δεν λύνουν ποτέ προβλήματα και αυτή η διαπίστωση ταιριάζει «γάντι» σε όσους συστηματικά προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι θέμα χρόνου η Άγκυρα να υποστεί τις συνέπειες της οργής των ΗΠΑ. Οι «πωλητές ψευδαισθήσεων» αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό θα σημάνει αυτομάτως και κέρδη για την Ελλάδα.

 

Δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στη στάση των Αμερικανών έναντι της Τουρκίας. Την χαϊδεύουν και την εξευμενίζουν όπως και η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως.

Η ανακοίνωση για τον πέμπτο γύρο του «στρατηγικού διαλόγου» ΗΠΑ-Τουρκίας είναι σαφέστατη . Ανακοίνωση που προέρχεται από την αμερικανική πλευρά και στην οποία αναφέρονται δυο λόγια πολύ βολικά για την Τουρκία σε ότι αφορά στη «σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου»! Τίποτα άλλο.

Τι γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση:

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland και ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Burak Akçapar προήδρευσαν της πέμπτης συνάντησης στρατηγικού διαλόγου Τουρκίας-ΗΠΑ στις  23 Ιουνίου 2023, στην Ουάσιγκτον. Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από  αντιπροσωπείες που περιλάμβαναν αξιωματούχους από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και τα τουρκικά Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

 

Ως σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν περαιτέρω την ισχυρή συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Δεσμεύτηκαν να επεκτείνουν και να εντείνουν τις διμερείς πολιτικές, διαβουλεύσεις άμυνας και ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και να ενισχύσουν τη συνολική τους εταιρική σχέση σύμφωνα με τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο χωρών. Συμφώνησαν ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο της F-16.

Οι αντιπροσωπείες εξέτασαν τις προετοιμασίες για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία επιβεβαίωσαν την ισχυρή υποστήριξή τους στην Πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ. Και οι δύο πλευρές καλωσόρισαν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, συμφωνώντας ότι συνέβαλε ουσιαστικά στην ενίσχυση της Συμμαχίας. Διερεύνησαν τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω την αποτροπή του ΝΑΤΟ και συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και τη πορεία της Σουηδίας προς την ένταξη στη Συμμαχία.

 

Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν επίσης στην ατζέντα, όπου και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της σταθερότητας και του διαλόγου με βάση τις αρχές της συνεργασίας και της περιφερειακής ένταξης.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας λόγω του απαράδεκτου πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, με βάση τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για την επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία βοήθησε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Και οι δύο πλευρές χαιρέτησαν τη σταθερή αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την οικονομική τους εταιρική σχέση για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες, να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Χαιρετίζοντας τις τακτικές διαβουλεύσεις για την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία και τον κοινό τους στόχο να συμβάλουν στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια μέσω περιφερειακής εταιρικής σχέσης και να προωθήσουν τη συνεργασία για την αειφόρο καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας. Δεσμεύτηκαν επίσης να καθιερώσουν έναν διάλογο για το κλίμα και την ενέργεια ενόψει των προκλήσεων που παρουσιάζει το νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.

Συζήτησαν επίσης συγκεκριμένες κοινές προσπάθειες για την προώθηση της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας σε άλλες περιοχές και επανέλαβαν την ακλόνητη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των ISIS/DAESH και PKK. Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε στενό συντονισμό για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και τις βαθύτερες αιτίες της τρομοκρατίας.

Και οι δύο αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την κρίσιμη σημασία του συνεχούς διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα μέσω αμοιβαίων επισκέψεων υψηλού επιπέδου, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Διαλόγου για τον Στρατηγικό Μηχανισμό.

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software