x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το Κογκρέσο ενέκρινε κονδύλι 125 εκ. δολαρίων για την Onex

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

«Σε μια ιστορική απόφαση για την χώρα μας προχώρησε το Αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνοντας την εισήγηση της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας – U.S. International Development Finance Corporation (DFC) – να προχωρήσει στη χρηματοδότηση, μέσω δανεισμού, με το ποσό των 125 εκατ. δολαρίων προς την ONEX Shipyards, για το Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

 

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του ομίλου ΟΝΕΧ και υπογραμμίζεται ότι το ποσό είναι αυξημένο κατά πολύ από τα 102 εκατ. δολάρια που αρχικά είχε προβλεφθεί, ενώ το ΔΣ της DFC είχε ολοκληρώσει,ήδη, από τα μέσα Μαΐου όλες τις εσωτερικές διαδικασίες για την έγκριση της χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως για να γίνει δυνατή η εν λόγω χρηματοδότηση προ 2 ετών είχε «περάσει» ειδικός νόμος στο Κογκρέσο με στήριξη και του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

 
 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη και μοναδική έως τώρα χρηματοδότηση από την DFC στην Ελλάδα στην ιστορία των δυο χωρών. «Η απόφαση αυτή πιστοποιεί αφενός την υψηλή αξία και φερεγγυότητα της ΟΝΕΧ και του ιδιοκτήτη Πάνου Ξενοκωστα , και την σημαντικότητα των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τον Αμερικανικό Όμιλο, και αφετέρου αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τη πολυδιάστατη γεωπολιτική σημασία του εγχειρήματός της ONEX στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος του Πάνου Ξενοκώστα έχει ήδη εκκινήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου Ελευσίνας, «παραμένοντας προσηλωμένος στην αναζωογόνηση της εθνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια στη Σύρο».

 

Όπως αναφέρεται, η χρηματοδότηση, η οποία εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπογράφηκε από την DFC, στοχεύει στην αποκατάσταση και την αναβάθμιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αυξάνοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης του ναυπηγείου σε έως και 200 πλοία ετησίως.

Όταν λειτουργήσει πλήρως, το ONEX Elefsis εκτιμάται ότι θα είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας και θα εξυπηρετεί τον ελληνικό εμπορικό στόλο – τον μεγαλύτερο στον κόσμο – ενώ επιπλέον, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και στις «πράσινες» ναυπηγικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας τη μετάβαση της βιομηχανίας και στην επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν μία κρίσιμη υποδομή, ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την παγκόσμια ναυτιλία, ενώ προβλέπεται να ενισχύσει έως και 1% το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση, εντός των επόμενων πέντε ετών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας, δήλωσε ότι: «Η εμπιστοσύνη του Αμερικανικού Κογκρέσου μας γεμίζει υπερηφάνεια και δύναμη για την εκπλήρωση του οράματός μας, την αναβίωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, με όρους που καταστούν την Ελλάδα πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι θερμότερες ευχαριστίες μου στις ελληνικές και αμερικανικές αρχές, την ομάδα της DFC που στήριξαν αυτή τη προσπάθεια και φθάσαμε σε αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα, ώστε σύντομα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να μετατραπούν σε παγκόσμιο Ναυπηγικό και Τεχνολογικό Hub. Μα πάνω απ’όλα ευχαριστώ τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων για την αμέριστη πίστη και στήριξη που επέδειξαν στο όραμα της ONEX. Η αναγέννηση των Ναυπηγείων είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, είναι η πυξίδα μας για το μέλλον.»

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software