x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μεσανατολικό: Νέα ανάφλεξη, 13 νεκροί σε δυο μέρες στη Δυτική Όχθη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Επίθεση δυο ενόπλων είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι στη Δυτική Όχθη, όπου συνολικά οι θάνατοι έφθασαν τους δεκατρείς μέσα σε μόλις δυο ημέρες.

 

Η επίθεση έγινε κοντά σε πρατήριο καυσίμων, σε μικρή απόσταση από τον ισραηλινό οικισμό Ελί, ανάμεσα στη Ραμάλα και στη Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Οι δυο δράστες της επίθεσης έπεσαν νεκροί αφού σκότωσαν δυο κατοίκους του Ελί και νεαρό που ζούσε στο κεντρικό Ισραήλ. Η ταυτότητα του τέταρτου θύματος δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη.

 

Την προηγουμένη, μέλος της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Βηθλεέμ, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, έπειτα από επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν (βόρεια), κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους έξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μαχητής της ίδιας οργάνωσης.

Στην κοινότητα Χουάρα, κοντά στη Νάμπλους, περίπου εκατό εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ εναντίον κατοίκων και πυρπόλησαν χωράφια, σύμφωνα με τον δήμαρχο και κατοίκους που μίλησαν τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται κατά τα φαινόμενα για επανάληψη του σεναρίου του Φεβρουαρίου, όταν διαπράχθηκε επίθεση αντιποίνων έπειτα από παλαιστινιακή επίθεση με δυο Ισραηλινούς νεκρούς στην περιοχή.

 

Επιτόπου, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ελαιώνες στις φλόγες. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Αναφέρθηκαν κι άλλες επιθέσεις εποίκων χθες βράδυ, στο Αλ Λούμπαν ας Σαρκίγια, κοντά στον Ελί, και στο Μπέιτ Φουρίκ, κοινότητα στη βόρεια Δυτική Όχθη.

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ένας από τους δυο δράστες της επίθεσης κοντά στον οικισμό Ελί «εξουδετερώθηκε» από οπλισμένο πολίτη επιτόπου.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ο δεύτερος φερόμενος ως δράστης, που αρχικά διέφυγε, «εξουδετερώθηκε» κοντά στην Τούμπας, όπου το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής έκανε λόγο για έναν νεκρό από «σφαίρες της κατοχής» [σ.σ. του Ισραήλ].

«Ηρωική επιχείρηση»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «σοκαριστική και αποκρουστική» την επίθεση, διαμηνύοντας πως «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας με όλη μας τη δύναμη και θα νικήσουμε».

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες», ανέφερε η γερμανική διπλωματία σε ανακοίνωσή της με την οποία καταδίκασε «σθεναρά την επίθεση».

Σύμφωνα με την Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (το ισραηλινό ισοδύναμο του Ερυθρού Σταυρού), ο ι δύο ένοπλοι τραυμάτισαν άλλους τέσσερις ανθρώπους, έναν βαριά.

Τα νέα τραγικά γεγονότα καταγράφτηκαν την επομένη των συγκρούσεων σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι Παλαιστινίους στην Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός συνάντησε σθεναρή αντίσταση.

Η επιχείρηση διήρκεσε πάνω από δέκα ώρες και κατά τη διάρκειά της επιθετικό ελικόπτερο εκτόξευσε πυραύλους, κάτι που είχε να γίνει χρόνια στην Τζενίν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επρόκειτο για πυρά προκάλυψης προκειμένου οι δυνάμεις του να αποχωρήσουν.

Η επίθεση κοντά στον Ελί ήταν «απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής, στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν χθες», ανέφερε ο Χαζέμ Κάσεμ, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τάρεκ Σέλμι, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, έκανε λόγο για «ηρωική επιχείρηση» που εγγράφεται στο πλαίσιο του «νόμιμου δικαιώματος άμυνας».

«Δική μας γη»

Αξιωματούχοι στον Ελί ανέφεραν πως οι δύο από τους νεκρούς ήταν οι Ελίσα Άντμαν και Οφέρ Φάγερμαν, κάτοικοι του οικισμού. Το τρίτο θύμα κατονομάστηκε ως Χάρελ Μασούντ, 21 ετών, κάτοικος του κεντρικού Ισραήλ.

«Αυτή είναι δική μας γη, εδώ ζούμε», είπε η Ελιάνα Πασεντίν, κάτοικος του Ελί. «Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να ζούμε τη ζωή μας κάθε μέρα χωρίς να φοβόμαστε», πρόσθεσε η ίδια.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Δυτική Όχθη, οχυρό παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, που έχουν πολλαπλασιαστεί από πέρυσι, οδηγούν κατά κανόνα σε φονικές συγκρούσεις.

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, τουλάχιστον 166 Παλαιστίνιοι, 21 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός είχαν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών, ήδη πριν από την επίθεση στην Ελί.

Οι στατιστικές αυτές περιλαμβάνουν στην παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και άμαχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και στην ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Πέραν της κατεχόμενης και προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και, ανάμεσά τους, 490.000 ισραηλινοί έποικοι σε οικισμούς που θεωρούνται από τον ΟΗΕ παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software