Η ελληνική Ορθοδοξία υπό την πίεση της Ουάσιγκτον

0
0
0
s2smodern

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Θα προδώσουν άραγε οι Έλληνες τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον Τσίπρα και για το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ; Μένει να το δούμε. Το τελευταίο διάστημα, από την πλευρά του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Φαναρίου διεξήχθη μια δραστήρια εκστρατεία πίεσης στην κυβέρνηση της Ελλάδας και στην ηγεσία της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξέταση του ουκρανικού ζητήματος που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο από το Συμβούλιο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας αναβλήθηκε για τις 24 Ιουνίου.

Ο λόγος της επισπεύσεως είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την άμεση αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η υποστήριξή τους προς τον Τσίπρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και ο απεσταλμένος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Διεθνών Θρησκευτικών Ελευθεριών Σαμ Μπράουνμπακ, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια συναντήσεων υψηλού επιπέδου με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ειδικότερα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, αρμόδιο για τον διαθρησκευτικό διάλογο, ανακοίνωσαν τα σχέδια της Ουάσιγκτον να στηρίξει τις κοινότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σε αντάλλαγμα, το Υπουργείο Εξωτερικών προσδοκά να χρησιμοποιήσει την επιρροή των ελληνικών αρχών στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, ώστε να προωθηθεί η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία. Υπενθυμίζουμε ότι στην Εκκλησία της Ελλάδας συγκροτήθηκαν δύο ανεξάρτητες επιτροπές προκειμένου να πεισθούν οι ιεράρχες για τη νομιμότητα των ενεργειών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπό την ηγεσία κορυφαίων θεολόγων: του επίσκοπου Προκοπίου και του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Βλάσιου Φειδά, ο οποίος είναι και ο συντάκτης του κειμένου (τόμου) για την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το έργο των εμπειρογνωμόνων τον Οκτώβριο του 2019.

Οι προκαθήμενοι των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών δεν υποστηρίζουν την νέα εκκλησιαστική δομή η οποία δημιουργήθηκε στην Ουκρανία από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε τρόπο καθυστερούν την λήψη επίσημης απόφασης για το καθεστώς των ουκρανικών σχισματικών που νομιμοποιήθηκαν από το Φανάρι. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σκοπεύουν να εξασφαλίσουν υποστήριξη στην υπόθεση του ουκρανικού αυτοκέφαλου, αναγνωρίζοντας την Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας, η οποία παραδοσιακά ευρίσκεται υπό την επιρροή του Φαναρίου στην Ελληνική Ορθόδοξη Ομάδα (Εκκλησία Αλβανίας, Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας, Ιερουσαλήμ, Κύπρου και Εκκλησία της Ελλάδος). Προτεραιότητα δίνουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας. Υπό συνθήκες πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκοντας να κερδίσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον και να παραμείνει στην εξουσία, υποστήριξε από την πλευρά της τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άσκησε πίεση στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας την διοικητική της επιρροή και ως μοχλό πίεσης την οικονομική εξάρτηση της Εκκλησίας από το κράτος.

Το θέμα της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας συζητήθηκε στις συνομιλίες μεταξύ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Αθήνα, στις 22 - 24 Μαΐου 2019. Παρά την ασκηθείσα πίεση, ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδας στάθηκε στην προτεραιότητα του κανονιστικού Δικαίου, το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική εξέταση αυτών των αποφάσεων και τη συλλογική συζήτησή τους. Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με την αντιπροσωπεία του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, στις 30 Μαΐου 2019. Υπό την πρωτόγνωρη όσο και συντονισμένη πίεση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Φαναρίου και της ελληνικής κυβέρνησης, στις 25 Μαΐου 2019 η επιτροπή Φειδά κατέληξε σε πόρισμα με την πιστοποίηση της κανονιστικής υπαγωγής της επικράτειας της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και του μονοπρόσωπου δικαιώματος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να αποκαταστήσει τους σχισματικούς και να τους αποδώσει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας τους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα συμπεράσματα, η εξέταση του θέματος της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας υποβλήθηκε επειγόντως στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το δημιουργηθέν προηγούμενο, όπως σχεδιάστηκε από το Φανάρι, εκκινεί έναν μηχανισμό «εταιρικής» αλληλεγγύης στην ελληνική ομάδα της Ορθοδοξίας και θα διευκολύνει την προσχώρηση των τοπικών εκκλησιών στην διαδικασία αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εκτός αυτού, θα μειώσει σημαντικά τις προοπτικές για την οργάνωση Πανορθόδοξης Σύναξης για την υπέρβαση της θρησκευτικής κρίσης στην Ουκρανία. Σημειώστε πως λόγω της έλλειψης ενιαίας θέσης στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας, τα μέλη της οποίας χωρίζονται σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και μάχονται μεταξύ τους για επιρροή, η αναγκαία απόφαση για την Ουάσιγκτον θα εξασφαλιστεί από τις ψήφους του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερωνύμου, καθώς και εχόντων επιρροή μητροπολιτών. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα κατορθώσει να ενσωματώσει ολόκληρη την Ορθόδοξη ομάδα στην κυρίαρχη πολιτική της, είτε θα απομείνουν με έναν Πατριάρχη Βαρθολομαίο που έπεσε σε αυτούς λόγω της θέσης εξάρτησης και της εξαιρετικά δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τελικά, το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι υψηλόβαθμοι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας θα τολμήσουν να προδώσουν την εμπιστοσύνη των πιστών τους και να παραβούν τους κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, χάρη των συμφερόντων της αθεϊστικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Ουάσιγκτον.

Ελλάδα, Ορθοδοξία, ΗΠΑ, Πίεση, Ουάσιγκτον