Ποιος τουρισμός; Κατρακύλα σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και μεγάλη πτώση σε άλλους προορισμούς

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η «βαριά βιομηχανία» μας ,ο τουρισμός δεν πάει καλά φέτος και ας συνεχίζουν το παραμύθι οι «αρμόδιοι»…Οι αριθμοί το δείχνουν και τα αίτια είναι πολλά. Μεταξύ αυτών η χωρίς σχεδιασμό δήθεν «ανάπτυξη» νησιών όπου εμφανίζονται επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς καμία λογική και μέλλον! Στις Κυκλάδες το φαινόμενο «ανθεί» και νησιά όπως για παράδειγμα η Σίφνος έχουν μπει σε πορεία αυτοκαταστροφής!

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι  οι ξενοδόχοι, βλέπουν τον Ιούνιο, στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, με μειωμένες οι κρατήσεις. Στη Μύκονο, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο ακόμα και για 40% λιγότερες κρατήσεις, ενώ αντίστοιχη φαίνεται να είναι η εικόνα και στη Σαντορίνη, όπως δείχνουν τα στοιχεία των αφίξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν ακόμα και μείωση.Ας ρίξουν μια ματιά στους τιμοκαταλόγους, υπάρχουν απαντήσεις…

Η Αθήνα,  πλέον μετατρέπεται σε πρώτο προορισμό και όχι ενδιάμεση στάση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν αποκομίζουν τα κέρδη, γιατί οι περισσότεροι στρέφονται στη λύση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, δηλαδή στα Airbnb.

 
 

Αυτά και άλλα στοιχεία για τον τουρισμό και τους ελληνικούς προορισμούς μέχρι στιγμής δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ αποκαλύπτει και το τι γίνεται και στα υπόλοιπα δημοφιλή νησιά. Πιο αναλυτικά:

Ανοδικά κινούνται φέτος η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σκιάθος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά αλλά και η Θεσσαλονίκη, ενώ Μύκονος και Σαντορίνη είναι κοντά στην ύφεση.

 

Οι δυσμενείς παράμετροι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, συνοψίζονται στα εξής:

Υψηλές τιμές, κακός καιρός, βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπερτουρισμός, αρνητική δημοσιότητα

 

Εκτός από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη όμως, υπάρχουν και άλλοι προορισμοί που πιέζονται:

  • Στο -21,8% βρίσκεται η Σάμος
  • 33,7% λιγότερες θέσεις δείχνει για την Καλαμάτα ο προγραμματισμός των αεροπορικών κρατήσεων
 
TAGS: